Закон і Бізнес


Купівля нерухомості подешевшає - указ Президента


25.06.2019 11:15
7094

20 червня Президент України Володимир Зеленський скасував кілька десятків президентських указів минулих років. Потрапив до цього переліку і указ №762 від 1998 року «Про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій».


Відтепер прості громадяни, представники бізнесу та адвокатури не платитимуть невмотивовано великі суми за послуги приватних нотаріусів. Їхня вартість визначатиметься лише за домовленістю, інформує «Закон і Бізнес», посилаючись на публікацію в інтернет-виданні «Страна»

Держмито - не менш як 1% від суми угоди за оформлення операцій з нерухомістю - платили всі покупці житла або комерційних об'єктів. Свого часу його запровадили для підтримки нотаріату, зокрема, державних контор. За підрахунками експертів, цей податок приносив приблизно 160 млн доларів на рік.

Коментуючи скасування нотаріальної «такси», прес-секретар Президента Юлія Мендель на своїй сторінці у Facebook пообіцяла українцям, що «вартість операцій з нерухомістю тепер знизиться». Оформлення угод дійсно може подешевшати, вважають експерти. Нотаріуси можуть брати 0,2-0,3% від суми угоди, але існує небезпека, що ринок нотаріальних послуг піде в тінь або ж нотаріуси займуть вичікувальну позицію.

Цей збір давно застарів і є джерелом необґрунтованої вигоди для нотаріусів, він сприяє зниженню їхнього професійного рівня, - вважають деякі експерти.

Інші побоюються, що скасування збору призведе до недонадходжень коштів до місцевих бюджетів і Пенсійного фонду, які і так є дефіцитними.

Закон і Бізнес