Закон і Бізнес


Коли запрацює ЄСІТС, розповів експерт


Естонський суддя Даімар Ліів вважає, що відеозапис судового засідання нічого не дасть.

25.04.2019 12:20
5363

За 8 місяців Єдина судоваінформаційно-телекомунікаційна система не запрацює. Суддям і працівникам судів необхідно розібратися, як працює система. Утім курсів, що проводить Державна судова адміністрація, для опанування всіх функцій не достатньо.


Про це розповів заступник голови ДСА Сергій Чорнуцький під час Розширеного засідання постійної комісії Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, передає кореспондент видання «Закон і Бізнес».

На засідання також були запрошені й міжнародні експерти.

Суддя Даімар Ліів з Естонії розповів, як відбувалося становлення цифрового правосуддя у його країні. Ідея з`явилась у 2006 р., активно почала втілюватись у життя у 2012 р. За ціль поставили перенести усі судочинство на комп’ютери за 5 років. До 2017 нажаль не встигли, проте, адміністративна юрисдикція вже майже не використовує паперу.

«Усі міграційні справи вирішуються без створення томів», — зазначає Д.Ліів. І це враховуючи той факт, що Естонія налічує 250 судів.

Наразі електронна система, яка у них введена налічує 20 млн. документів, цю цифру суддя прогнозує в українських областях. При цьому база даних працює швидко та без збоїв, але у ній не містяться відеозаписи засідань, такої новели не ввели. На думку естонського судді, користі від неї не буде, адже ніякої нової інформації, яку можна отримати з аудіофіксації слухання, зйомка не містить.

Плюс діджиталізації також у тому, що працювати із системою можна вдома, що дуже зручно. Та й не виникає проблем із справами, винесеними із суду. Такий випадок заморозив роботу одного з українських районних судів.

Як висновок, за 8 місяців ЄСІТС не запрацює, та й суддям і працівникам судів конче потрібна можливість розбиратися у цій системі. Має допомогти Державна судова адміністрація, але курсів, як вбачається поки не створила, почала проводити дистанційні навчання. Проте, судді хочуть живого спілкування, як відмітив заступник голови ДСА С. Чорнуцький. А працівники суддів зазначають, що на курсах вчать лише реєструвати позовні заяви, і їм цього, звичайно замало.

Закон і Бізнес