Закон і Бізнес


Денісова оголосила про проведення конкурсу на посаду члена ВККС


11.03.2019 14:43
6535

Уповноважений Верховної Ради з прав людини проведе публічний конкурс з добору кандидата для призначення членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.


Відповідне оголошення розміщено на офіційному веб-сайті Омбудсмена, передає «Закон і Бізнес».

Кінцевою датою подання документів для участі в конкурсі є 18 березня 2019 року. Саме на цей день призначено і судове засідання щодо визнання відсутності повноважень члена ВККСУ у діючого Голови Комісії Сергія Козьякова. Адже нещодавно до Окружного адміністративного суду міста Києва надійшли позови щодо визнання відсутності у С.Козьякова, Станіслава Щотки та Тетяни Весельської повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, оскільки, на думку позивача, закінчився 4-річний термін їх здійснення.

Пізніше до ОАСК також було подано позовні заяви щодо зобов’язання Голови ДСА та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини призначити за своєю квотою членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а Ради адвокатів України – оголосити проведення З’їзду для здійснення відповідного призначення до Комісії.

Таким чином, можна припустити, що Людмила Денісова фактично погодилась з доводами позивачів у зазначених справах. У зв’язку з чим постає питання легітимності і щодо інших членів ВККС, строк повноважень яких закінчився, а також стосовно легітимності всіх рішень Комісії, прийнятих за участі Т.Весельської, С.Щотки та С.Козьякова (вже після спливу строку їх повноважень), зокрема й щодо формування Вищого антикорупційного та Верховного судів.

Раніше «ЗіБ» зазначав про передумови звернення до суду з відповідними позовами.

Нагадаємо, що Законом «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, обрані (призначені) на посади до набрання чинності цим Законом, продовжують виконувати свої повноваження до закінчення строку, на який їх обрано (призначено). Окремі члени ВККС тлумачать вказане на користь того, що строк їх повноважень складає 6 років.

Водночас, діючими положеннями Закону «Про забезпечення права на справедливий суд» визначено, що члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, призначені Міністром юстиції України, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, Головою Державної судової адміністрації України до набрання чинності цим Законом, здійснюють свої повноваження протягом чотирьох років з дня їх призначення.

Вочевидь, що положення про шестирічний термін стосується тих членів Комісії, які призначені (обрані) після прийняття Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд». Проте крапку в цьому питанні ставитиме суд, і з огляду на те, що голова Касаційного адміністративного суду ВС вже висловився з цього приводу на користь діючих членів ВККС, маємо сумнів, що на рівні найвищої та «відреформованої» судової інстанції цей суд буде об’єктивним та неупередженим. Водночас, питання вжиття заходів забезпечення провадження у справі вирішує саме суд першої інстанції, й з огляду на так звану «не реформованість», тобто меншу залежність від діючої влади, рішення ОАСК в цих спорах може бути дійсно непередбачуваними.

Закон і Бізнес