Закон і Бізнес


Прокуратуру зобов’язали відкрити кримінальне провадження проти посла України в Канаді


07.02.2019 11:01
6543

Зобов’язати уповноважену особу прокуратури АРК унести відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР з приводу дій Посла України в Канаді Андрія Шевченка та розпочати досудове розслідування.


Відповідну ухвалу 6 лютого виніс Голосіївський районний суд м.Києва. Текст документу є у розпорядженні видання «Закон і Бізнес».

Ухвалу було винесено у зв’язку із скаргою адвоката Каріни Мікітян в інтересах екс-першого заступника глави АП Андрія Портнова на бездіяльність прокурора прокуратури АРК, яка полягала у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Раніше А.Портнов надіслав до прокуратури заяву, у якій зазначив обставини, що могли вказувати на вчинення послом дій з ознаками кримінальних правопорушень.

Йдеться про можливе відчуження А.Шевченком як власником земельної ділянки площею 2 га, що знаходиться на тимчасово окупованій території АР Крим. «Враховуючи, що на теперішній час органи державної влади України не здійснюють свої повноваження в Криму, за період з 2014 по 2018 роки з вказаною земельною ділянкою могли вчинятися дії, що суперечать чинному законодавству України та можуть містити ознаки кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України: щодо відчуження вказаної земельної ділянки за законодавством держави-агресора, передачі її в оренду, управління, видачі довіреності на вчинення правочинів щодо неї та сплати податків і зборів за законодавством Російської Федерації. Зазначені обставини можуть вказувати на вчинення дій з ознаками кримінальних правопорушень та підлягають встановленню під час проведення відповідного розслідування», - йшлося в заяві.

Прокуратура не побачила ознак злочину та не внесла ці відомості до реєстру, але суд зобов’язав виправити порушення норм КПК.

Згідно з ч. 1 ст. 214 КПК слідчий невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення зобов'язаний внести відповідні відомості до ЄРДР, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з реєстру.

Згідно з ч. 4 ст. 214 КПК слідчий, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов'язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Норми кримінального процесуального законодавства не передбачають жодних підстав для повернення заяви про вчинене кримінальне правопорушення, залишення її без розгляду, а також жодних причин чи підстав невнесення відповідної інформації до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання такої заяви. КПК визначає безумовний обов'язок прокурора, слідчого чи особи, уповноваженої на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, після отримання такої заяви чи повідомлення внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування.

Закон і Бізнес