Закон і Бізнес


За турецьким сценарієм


№46 (1396) 17.11—23.11.2018
4743

Чинний закон про адвокатуру та адвокатську діяльність, який схвально оцінила Венеційська комісія, був євроінтеграційним. Також він є чи не найновішим профільним законом на теренах Європи.


На цьому наголосив в ефірі одного з телеканалів заступник голови Національної асоціації адвокатів України Валентин Гвоздій. «Згідно з дослідженнями міжнародних та українських експертів, люди не вірять судам і не бачать результату. Якщо по такому сценарію реформуватимуть і адвокатуру, то, боюсь, народ втратить ще й свого захисника», — заявив він.

В.Гвоздій переконаний, що адвокати і Адміністрація Президента переслідують різні цілі. На його погляд, реалізовується так званий турецький сценарій. Після невдалого заколоту в цій країні був ухвалений закон про адвокатуру, який зрештою розпорошив професійну консолідованість захисників. «Національний рівень адвокатури був відділений від регіонального. Як наслідок, почався безлад, «війна», а професія почала регулюватися міністерством юстиції. Держава отримала повний контроль», — нагадав заступник голови НААУ.

Якщо президентський законопроект №9055 ухвалять, то адвокати більше не зможуть себе захистити, а ситуація із захистом професійних прав та гарантій незалежної адвокатської діяльності погіршиться, переконаний В.Гвоздій.