Закон і Бізнес


«Вакантні» засади


№44 (1394) 03.11—09.11.2018
ОКСАНА РИБАЧУК
5404

На засіданні РСУ ухвалили рішення про скликання позачергового XVI з’їзду, обговорили проблеми електронного суду та визначилися зі складом робочої групи з етики.


Потреба в суддівському зібранні викликана наявними та майбутніми вакансіями у Вищій раді правосуддя. Взагалі з’їзд законників має право призначити 10 членів ВРП. У 2019 році у 2 членів Ради закінчується строк повноважень. Крім того, на попередньому суддівському віче не затвердили дві кандидатури. Тож загалом очікують пропозицій щодо 4 посланців до колегіального органу.

Як повідомлялося, раніше Рада прокурорів уже оголосила про проведення свого з’їзду, і ВРП почала прийом заяв від охочих поповнити її лави. Цей форум розпочне роботу 20 грудня.

Натомість РСУ вирішила відкрити позачерговий з’їзд днем раніше. Відповідно, останній день, коли претенденти зможуть подати документи, припадає на неділю, 18 листопада. Це, вочевидь, додасть клопоту секретаріату ВРП, та й у бажаючих буде вкрай обмаль часу для того, аби, по-перше, з’ясувати свої шанси бути обраним, а по-друге, аби зібрати увесь пакет необхідних документів.

Так, закон передбачає, що повідомити Раду про проведення з’їзду слід за 45 днів до його проведення. Та чи є інший сенс тягти майже до останнього, як не для того, аби звузити коло претендентів на крісла?

Дмитро Мовчан з Ленінського районного суду м.Дніпропетровська запропонував заразом обрати нового члена РСУ за квотою апеляційних адміністративних судів. Однак голова цього органу Олег Ткачук уважає, що слід не квапитись і дочекатися створення нових спеціалізованих судів. Адже вони мають делегувати до ради двох свої представників. Тому доцільно затвердити кандидатури нових представників органу суддівського самоврядування навесні й не обтяжувати зайвими клопотами з’їзд, який скликається спеціально для укомплектування ВРП.

В РСУ визначилися з кількістю делегатів на зібрання від місцевих судів. 19 листопада буде вирішено питання щодо кількості учасників на з’їзді від реформованих апеляційних судів, вищих спеціалізованих, які перебувають на стадії ліквідації, та Верховного Суду. За найвищою інстанцією планують закріпити 12 делегатів.

Детальніше про те, що відбувалося на засіданні РСУ, читайте в наступному числі «ЗіБ».

Закон і Бізнес