Закон і Бізнес


Приватні виконавці повернули кредиторам 915 млн гривень


26.10.2018 15:16
5602

Із запровадженням інституту приватних виконавців сьогодні в Україні діє змішана система виконання судових рішень, що нараховує 125 приватних і близько 4500 державних виконавців. Попри невелику кількість, приватні виконавці вже складають значну конкуренцію державній службі, оскільки здійснюють виконання швидко і якісно.


Результати і перспективи роботи приватних виконавців обговорили учасники конференції «Сучасний стан виконання судових рішень, що пройшла 25 жовтня в Одесі, передає «ЗіБ».

Як зазначили в прес-службі Мінюсту, у 2017 році приватні виконавці повернули кредиторам 57,6 млн грн. за 269-ма справами, а вже за перше півріччя цього року обсяг повернень зріс до 915 млн грн. за 2,2 тисячами справ.

Статистика Мін’юсту свідчить про зростання довіри до інституту приватних виконавців. Якщо у 2017 році до них надійшли 3,4 тис. виконавчих документів на суму 716 млн грн., то тільки за перше півріччя 2018 року кількість документів досягла 11,8 тис. на 5,7 млрд грн. Ще однією вагомою перевагою приватних виконавців для кредиторів стала швидкість завершення стягнень. Замість тривалого процесу повернення коштів державною службою, приватний виконавець в окремих випадках може виконати справу за 3 дні.  

Згідно з заявами Мін'юсту, планувалося збільшити кількість приватних виконавців до 800 до кінця 2018 року, а загалом до не менше як 3000.

Водночас учасники конференції також обговорювали фактори, що стримують активний розвиток інституту приватних виконавців. Так, досі відкрите питання зрівнювання компетенцій державних служб і приватних виконавців, хоча підійти до його вирішення планувалося цього року. Професійну спільноту бентежить низький рівень доступу до професії – за 9 місяців 2018 року посвідчення приватного виконавця отримали одиниці замість заявлених 800. А серед питань, які потребують нормативного врегулювання – зведені провадження, взаємодія з Державною фіскальною службою, питання отримання основної винагороди приватним виконавцем і діяльність Дисциплінарної комісії.