Закон і Бізнес


Поради підприємцям: як захистити свої права


04.10.2018 11:18
5320

Для захисту бізнесу, в першу чергу, необхідно вибудовувати систему безпеки і проводити регулярний аудит діяльності. Порушення прав завжди легше попередити, ніж шукати можливість їх відновити.


Асоціація «Податки України» підготувала  5 лайфхаків як сучасному підприємцю захистити свої права та успішно розвивати бізнес, передає «ЗіБ».

 

№ 1. Комісія розгляду скарг — чи варто звертатися?

Одним з механізмів захисту бізнесу є звернення до комісії Мін'юсту з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Разом з тим, практика застосування ілюструє кілька аспектів.

На сьогодні ситуація з рейдерством не настільки критична, про що свідчать 3-5% заяв (протягом 2018 роки) щодо протиправних посягань на ділову власність або корпоративні права українців.

Чиновники не можуть забезпечити оперативність реагування комісії, і на розгляд заявки йде кілька днів, часто критичних для підприємця.

Не сприяє оперативності і заява суб'єкта про порушення прав на підставі підроблених документів. Відомство не наділене повноваженнями встановлювати дійсність останніх, а тому необхідно очікувати рішення суду.

Щоб звернення принесло результат, підприємцям варто залучати професійних адвокатів або фахівців в даній області.

 

№ 2. Що підприємці самостійно можуть зробити для захисту?

Користуватися системою СМС-маячка — миттєві повідомлення про статус будь-яких об'єктів в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. В такому випадку бізнесмен зможе оперативно зреагувати і накласти заборону на їх вчинення.

 

№ 3. Які основні загрози підстерігають бізнес в Україні?

Підробка документів

Проблема стає актуальною, коли мова йде про вчинення реєстраційних дій з майном іноземних компаній. Шахраї пропонують підроблені установчі документи іноземного походження, а реєстратори не мають уявлення, як такі папери повинні виглядати.

Джерелом небезпеки можуть бути правоохоронні органи

Відомі численні випадки безпідставного відкриття кримінальних проваджень або порушення прав суб'єктів господарювання при здійсненні слідчих дій. Зараз на розгляді парламенту знаходиться законопроект № 8490, який передбачає відповідальність правоохоронців за порушення під час здійснення своєї діяльності.

 

У зону ризику потрапляє бізнес, пов'язаний з купівлею-продажем нерухомості, адже походження останньої не завжди вдається перевірити. Сумнівні оборудки завжди будуть козирем в рукаві конкурента.

 № 4. З чого повинна складатися система захисту?

Охоплювати відразу кілька напрямків: комплаєнс, безпека, контроль;

Будуватися на законних підставах;

Володіти чітким нормативним регулюванням;

Постійне проведення інформаційно-аналітичної роботи.

 

№ 5. Вирішення спору в судовому порядку.

Звертаючись до суду, варто враховувати ряд нюансів.

Формувати належну правову позицію адвокатам варто ще в суді першої інстанції. Якщо юристи будуть це ігнорувати і розраховувати на те, що зможуть надолужити згаяне в апеляційній та касаційній інстанціях, ВСУ не зможе виступити на захист підприємця.

Слід конкретизувати в позові певні питання.

Яке право порушено?

Яким чином?

Як суд повинен його захистити?

Якщо використовувати всі механізми, передбачені законодавством і залучати до вирішення питань професіоналів, — захист інтересів бізнесу не буде примарним.