Закон і Бізнес


Утвердження авторитету


№38 (1388) 22.09—28.09.2018
26283

Судді, прокурори та адвокати спробують віднайти баланс, що дозволить повною мірою поважати права та професійні обов’язки один одного. Для цього вони сьогодні зберуться на перше спільне засідання, аби обговорити проблеми утвердження авторитету суду.


Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі Ради суддів, за 6 місяців цього року прокурори понад 2100 разів не з'явилися на судові засідання, адвокати ще частіше — майже 8300 разів. Систематичними стають випадки умисного затягування судових процесів або відкриття проваджень за ст.375 («Постановлення завідомо неправосудного рішення») Кримінального кодексу. А сторона, яка незадоволена судовим рішенням, починає вішати ярлики та наполягати на притягненні до кримінальної відповідальності служителів Феміди.

«Якщо люди не захищатимуть незалежність суду, то він ніколи не буде незалежним. Публічна довіра та авторитет суду — це єдиний ресурс на якому тримається судова влада в усіх демократичних країнах», — наголосив голова РСУ Олег Ткачук.

Дотримання конституційного принципу рівності усіх учасників судового процесу обговорять на спільному засіданні, ініційованому РСУ. В ньому також візьмуть участь представники Ради прокурорів, Національної асоціації адвокатів України та уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини.

Докладніше про його перебіг — у наступному числі «ЗіБ».