Закон і Бізнес


Чи має ліквідатор ЧАЕС право на зменшення пенсійного віку, пояснив ВААС


22.08.2018 16:33
6702

Право на зменшення пенсійного віку мають особи, які в установленому законом порядку набули статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та працювали визначену кількість днів у зоні відчуження. Зазначене має бути підтверджене відповідним посвідченням.


Про це йдеться в ухвалі Вінницького апеляційного адміністративного суду № 675/2071/16-а, повідомляє «ЗіБ».

Обставини справи: У період з 01.11.1987 по 01.02.1988 громадянин виконував службові обов'язки щодо ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 30-и кілометровій зоні.

У жовтні 2015 року позивач звернувся до Білогірського об'єднаного УПФУ у Хмельницькій області із заявою про призначення пенсії зі зменшенням пенсійного віку відповідно до ч.1 ст.55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Листом відповідач повідомив позивача про відмову у призначенні пенсії за віком відповідно до ст. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», у зв’язку з тим, що подана позивачем копія довідки довільної форми (без вихідного номера та дати) не відповідає вимогам Порядку подання та оформлення документів при призначенні (перерахунку) пенсій, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 за № 1566/11846.

Позиція адміністративних судів всіх інстанцій: Суди визнали неправомірними дії щодо відмови у призначенні пенсії із зниженням пенсійного віку на 8 років відповідно до ст. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та зобов'язали відповідача призначити та провести нарахування пенсії за віком із зниженням пенсійного віку, починаючи з 24.10.2015.

Задовольняючи позов, суди вказали, що позивачем надано достатньо документів для підтвердження факту його перебування в зоні відчуження щодо ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та призначення йому пенсії на пільгових умовах із зниженням пенсійного віку.

Так, згідно із частиною першою статті 15 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» підставами для визначення статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС є період роботи (служби) у зоні відчуження, що підтверджено відповідними документами.

Судами встановлено, що відповідно до посвідчення позивач є учасником ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС 2 категорії. Крім того, тимчасовою комісією, утвореною Київською облдержадміністрацією, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 04.02.1997 №135 «Про перевірку правильності видачі посвідчень «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» проводилась перевірка правомірності видачі посвідчення позивачу, і сумнівів щодо правильності його видачі у комісії не було.