Закон і Бізнес


Український правопис: МОН оприлюднило проект нової редакції


16.08.2018 12:21
9243

Міністерство освіти і науки винесло на громадське обговорення проект нової редакції Українського правопису. Тепер нові правила правопису принесуть українській мові такі слова, як индик, мітологія та фоє.


Українська національна комісія з питань правопису, склад якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015  № 416, пропонує до уваги громадськості проект нової редакції Українського правопису, розроблений на фундаменті української правописної традиції з урахуванням новітніх мовних явищ, що набувають поширення в різних сферах суспільного, наукового та культурного життя, повідомляє «ЗіБ».

Як повідомили в прес- службі Міносвіти, правописна комісія виходила із розуміння того, що Український правопис, як правопис і будь-якої іншої мови, не може бути вичерпним; він кодифікує засадничі, найбільш поширені або спірні орфографічні положення.

У проекті передбачається можливість вживання и на початку слова перед приголосними н і р (індик - индик, ірод - ирод, ірий-ирий), також и пишеться на початку дієслова икати і іменника икавка, та на початку іншомовних слів типу ийбен, ир, Кім Чен Ин.

Проект також санкціонує букву ґ для передачі іншомовного звуку [g] в давно запозичених словах (ґ азда, ґандж, ґоґель-моґель), у власних назвах-топонімах України (Ґорґани — гірський масив у Бескидах, Ґоронда — село на Закарпатті),  та прізвищах (Ґога, Ґалаґан, Ґердан). Аналогічний компроміс пропонується для букви ф в словах грецького походження - можна буде писати як кафедра, так і катедра, як міфологія, так і мітологія.

Звук [j] в звукосполученнях [je], [ji], [ju], [ja] буде завжди передаватися літерами є, ї, ю, я: Хаям замість Хайям, Савоя замість Савойя, фоє замість фойє.

Пропонується писати слово пів з іменниками окремо, якщо мається на увазі половина (пів годúни, пів Кúєва). Якщо пів з іменником становить єдине поняття, вони пишуться разом (півзáхист).

Зауваження та пропозиції до проекту нової редакції Українського правопису можна надсилати до 15 вересня 2018 року на електронну адресу секретаря Української національної комісії з питань правопису larisa_shevchenko@ukr.net.

Ознайомитись з проектом можна за посиланням.

Закон і Бізнес