Закон і Бізнес


В Україні поширена практика звернення до ЄСПЛ — правник


15.08.2018 09:30
15194

Україна як і раніше залишається одним з лідерів серед держав-учасниць Конвенції про основні права і свободи людини за кількістю звернень до Європейського суду з прав людини. І незважаючи на досить тривалий термін розгляду скарг Європейським судом, який може досягати 5-10 років, таке звернення в перспективі дає результат.


Про це в коментарі виданню «Delo.ua» розповіла асоційований партнер Адвокатського об'єднання Barristers Ельвіра Лазаренко, розповідаючи про практику звернення до Європейського суду з прав людини, передає «Закон і Бізнес».

Юрист відзначила також такий дієвий інструмент, як подача клопотання про застосування тимчасових або, як їх ще називають, забезпечувальних заходів до Європейського суду в порядку правила 39 Регламенту Європейського суду з прав людини.

«У разі якщо Європейський суд вирішить, що дійсно існують ризики заподіяння серйозної і непоправної шкоди заявнику, зокрема заявнику загрожує наступ смерті, застосування тортур, жорстоке або нелюдське поводження, або навіть роз'єднання з сім'єю, Європейський суд може дати вказівку уряду відповідної держави утриматися від будь-яких дій або навпаки — зробити їх. Переважна кількість випадків, коли застосовуються такі заходи, стосується процедур депортації та екстрадиції, однак досить часто Європейський суд вказує державі на необхідність проведення медичного обстеження або проведення лікування заявника. Для оперативного розгляду рекомендую направляти такі клопотання в порядку правила 39 Регламенту Європейського суду до Європейського суду з прав людини по факсу».

Як зазначила Е. Лазаренко, такі клопотання розглядаються досить оперативно — від одного до декількох днів. В Україні уряд дуже серйозно ставиться до вказівок Європейського суду про застосування тимчасових заходів і намагається виконати їх.

«Звичайно, такий швидкий розгляд і прийняття відповідних вказівок стосується серйозних випадків порушень прав заявника.

У разі якщо в клопотанні йдеться про гіпотетичні, не підтверджені доказами ризики заподіяння шкоди, Європейський суд або відмовляє в застосуванні тимчасових заходів, або може вимагати від уряду і заявника додаткову інформацію та документи. У такому випадку термін розгляду клопотання про застосування тимчасових заходів може затягнутися на більш тривалий період», — підкреслила правник.

Детальніше — в повній версії статті.

Delo.ua