Закон і Бізнес


Презумпція невинуватості для суддів не працює, - думка


14.08.2018 14:51
8688

Суддям доводиться буквально доводити, що ти не верблюд. Адже практично будь-яку інформацію, навіть абсолютну нісенітницю, яку пишуть на нас, ні на йоту не ставлять під сумнів. Навпаки, це ми зобов'язані доводити протилежне! Тобто, презумпція невинуватості для суддів не працює абсолютно, відбувається тотальне приниження і гноблення.


Про це в коментарі виданню «Страна» розповів суддя, розповідаючи про особливості проходження кваліфікаційного оцінювання та подачі декларацій, передає «Закон і Бізнес».

«Перевіряють буквально до спіднього — майно, родичі, виїзди за кордон, довіреності, зброя ..., — зазначає законник. — Доходить до того, що одному з суддів приписали як пов’язану з ним особу двоюрідного брата першого або другого чоловіка його сестри, з яким ця жінка не живе в шлюбі більше 20 років і давним-давно не спілкується. У цього «родича» знайшли якийсь дохід і почали цікавитися, звідки він виник. І таких ситуацій чимало».

У суддівському корпусі розповіли кілька типових історій, коли кваліфікаційне оцінювання окремих людей в мантіях призупиняли по неочевидним причин.

Наприклад, у кого-то з суддів знайшли отримані на зорі приватизації акції підприємства на копійки (це не образний вислів!). Порахувавши, що тим самим порушені умови про сумісництво, його документи направили до Вищої ради правосуддя.

В іншому випадку приводом для припинення оцінювання став автомобіль «Жигулі» 70-х років випуску, яким користується мама судді. ВККСУ зацікавило, коли отримувала права жінка. У третьому — старий мотоцикл, оцінюваний в $100 (в даній історії інтерес викликали поїздки, що здійснюються на даному транспортному засобі).

Детальніше - в повній версії статті.

Страна