Закон і Бізнес


Адвокати заявили про тиск з боку правоохоронців


19.07.2018 12:35
14981

17 липня відбулося екстренне засідання Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, на якому обговорювалось питання систематичного ігнорування професійних прав адвокатів.


Про це «ЗіБ» повідомили в прес-службі НААУ.

В ході засідання було обговорено питання відносно розповсюджених народним депутатом України Ігорем Мосійчуком у соціальних мережах публікацій, що можуть містити заклики до силового втручання та зриву планової роботи органів адвокатського самоврядування міста Києва. За результатами обговорення було ініційовано направлення звернень до правоохоронних органів з метою забезпечення громадського порядку при реалізації органом адвокатського самоврядування своїх законних повноважень, зокрема, розгляд дисциплінарних проваджень.

Комітетом було розглянуто звернення адвоката Анни Бабич щодо порушення гарантій адвокатської діяльності, а саме заборони будь-якого втручання, перешкоджання здійсненню професійної діяльності та проведення стосовно адвоката оперативно-розшукових заходів чи слідчих дій, що можуть проводитися виключно з дозволу суду. Адвокатом Євгенієм Солодко було ініційовано звернення до Директора Національного антикорупційного бюро України із проханням провести перевірку та притягнути винних службових осіб Національного антикорупційного бюро України до відповідальності встановленої законом.

Розглядалося і чергове істотне порушення ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» за зверненням Адвокатського об'єднання "Богатир та партнери" стосовно системного незаконного обмеження істотних прав людини – адвоката Володимира Богатиря, внаслідок недотримання державних гарантій, визначених Законом та пов’язаних з фактичним нездійсненням у передбаченому КПК України порядку підозри адвокату, як спеціальному суб'єкту. Акцентувалась увага на недостатній компетентності окремих працівників органів досудового розслідування щодо презумпції правомірності правочину, зокрема, угоди із адвокатом та неправомірних вимог правоохоронців про надання додаткових підтверджуючих документів дійсності такої угоди, що протирічить змісту норм матеріального норм права. Відповідні документи, за наслідками розгляду звернення Адвокатського об'єднання "Богатир та партнери" в інтересах адвоката В.Богатиря, будуть включені до Звіту про порушення прав адвокатів в Україні, що будуть надіслані Міжнародній комісії юристів (ICJ) та Раді адвокатських і правничих товариств Європи (ССВЕ).

Питання систематичного ігнорування професійних прав адвокатів та виробництва проектів відповідних документів вирішено доручити членам Комітету Євгенію Мірошникову та Костянтину Четвертаку.

Комітетом обговорено та вирішено питання щодо реагування на систематичні заяви про порушення прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності адвоката Олександра Шадріна. Підготовку проектів відповідних звернень доручено члену Комітету Спартаку Чернушичу.