Закон і Бізнес


Поліція своєчасно не інформує систему БПД про затримання осіб, — омбудсмен


11.07.2018 12:23
5605

В Обухівському відділі поліції ГУНП у Київській області виявлено низку порушень прав людини: несвоєчасне інформування центрів БВПД про затримання особи, не фіксування в Журналі обліку доставлених відвідувачів та запрошених до відділу поліції, відсутні приміщення для побачення з адвокатом.


Такі висновки зробив працівник Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини під час візиту до Обухівського відділу поліції ГУНП у Київській області, передає «Закон і Бізнес».

Як повідомляє омбудсмен, особливе занепокоєння викликав стан інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб. Так, у відділі поліції зафіксовано випадки повідомлення Регіонального центру БВПД про факт затримання осіб через 7 - 9 годин з моменту фактичного затримання. Також не призначена службова особа, відповідальна за перебування затриманих, що унеможливлює  забезпечення повною мірою дотримання їхніх прав.

У ході вивчення інформації, що міститься в Журналі обліку доставлених, відвідувачів та запрошених Обухівського відділу поліції, не зафіксовано інформацію щодо осіб, які затримувались у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. До журналу не вносяться відомості про всіх без винятку осіб, які доставлені, викликані працівниками поліції для складання адміністративних матеріалів, проведення процесуальних та слідчих дій чи прибули до відділу поліції з особистих або службових питань.

На момент візиту на дверях службових приміщень були відсутні таблички із зазначенням номерів кабінетів, посад та прізвищ працівників, які в них працюють. Через це в разі потреби неможливо встановити, у яких саме службових приміщеннях перебували затримані чи доставлені особи, які скаржаться на неналежне з ними поводження з боку працівників поліції.

У черговій частині, коридорах відеоспостереження не функціонує. Таким чином, у відділі поліції відсутній контроль за перебуванням громадян та запобіганням фактам побиття і жорстокого поводження стосовно затриманих осіб.

Не забезпечено безперешкодного доступу до відділу поліції людей з інвалідністю. Також неможливе проведення конфіденційних побачень затриманих осіб із адвокатами, тому що спеціальні приміщення, передбачені відповідним відомчим наказом МВС, відсутні. Немає кімнати для затриманих та слідчої кімнати.  Такі обставини створюють передумови для порушення прав осіб, які перебувають у відділі поліції. Зокрема, вбачається, що слідчі дії та інші передбачені законодавством заходи проводяться у не призначених для цього приміщеннях.

За результатами моніторингового  візиту до Міністерства внутрішніх справ України буде направлено звіт з рекомендаціями щодо усунення виявлених порушень.