Закон і Бізнес


РСУ дала рекомендації щодо графіку слідчих суддів у неробочий час


03.07.2018 13:36
9629

Під час засідання 2 липня Рада суддів України розглянула питання щодо належної організації роботи слідчих суддів та рекомендувала застосовувати чергування суддів та працівників апарату суду у неробочі дні.


Про це «ЗіБ» повідомили в прес-службі РСУ.

Обговорюючи організацію роботи слідчих суддів, члени РСУ керувались необхідністю прийому та розгляду клопотань органів досудового розслідування та інших учасників кримінального провадження у неробочий (вихідні та святкові дні) і надурочний час.

Загалом, актуальність питань, які пов'язані з організацією роботи слідчих суддів, відображається у наступних статистичних даних. Так, відповідно до звітів загальних судів першої інстанції впродовж 2017 року слідчими суддями місцевих судів було розглянуто 591, 3 тисячі клопотань органів досудового розслідування та інших учасників кримінального провадження. У 2016-2017 роках зазначений показник становив 486,7 та 494,9 тисяч клопотань відповідно.

Тож, з огляду на кількість звернень, які надходять до Ради, для суддів актуальним є питання щодо графіка роботи слідчих суддів, а також суддів адміністративних судів, котрі розглядають окремі термінові категорії спорів, що пов'язані з виборчим законодавством.

У підсумку обговорення Рада суддів України рекомендувала суддям застосовувати чергування суддів та працівників апарату суду у неробочі дні, керуючись тим, що кількість суддів та працівників апарату суду під час чергування визначаються зборами суддів. Відповідно до рішення зборів суддів чергувати може і один слідчий суддя, що не слід розглядати як втручання у процес розподілу матеріалів кримінального провадження.

Щодо оплати праці, то робота суддів і працівників апарату суду, які залучаються до роботи у неробочий та понаднормовий час має здійснюватися у відповідності до положень статей 72, 107 Кодексу законів про працю України абзацу 1 частини 4 статті 56 Закону України «Про державну службу» на підставі наказу керівника апарату суду та табелю обліку використання робочого часу.

Також було вирішено компенсувати роботу слідчих суддів і працівників апарату суду в неробочий час наданням іншого дня відпочинку.