Закон і Бізнес


Верховний Суд працює в умовах великого навантаження


19.06.2018 16:14
5944

Судді та апарат Верховного Суду працюють в умовах шаленого навантаження. Касаційний цивільний суд Верховного Суду вже розглянув більшість справ, що були передані до ВС взимку цього року.


Про це зазначила суддя КЦС ВС Ольга Ступак на VII Всеукраїнському форумі з публічного права та фінансово-банківських питань Асоціації адвокатів України, повідомляє «ЗіБ».

Як повідомили в прес-службі ВС, сьогодні в КЦС вже розподілено всі справи, що залишились від попередньої касаційної інстанції, та розглянуто більшість тих, які передавалися до нового Суду в січні та лютому цього року. При цьому суддя КЦС ВС О.Ступак зауважила, що для правосуддя не діє принцип діалектики, де кількість переростає в якість.

«Від того, що ми будемо прискорювати розгляд справ, судові рішення якіснішими не стануть», – сказала суддя.

Водночас вона звернула увагу адвокатів, що сьогодні законодавець запроваджує монополію адвокатів на представництво в судах. І судді також очікують від правників обґрунтованих та змістовних позовів і скарг. Однак, за словами доповідача, це не мають бути скарги на 50 сторінок. «Обґрунтованість касаційної скарги не вимірюється її обсягом», – наголосила вона.

Також суддя добавила, що найчисленнішою категорією справ, які розглядає Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду, залишаються спори, пов’язані з кредитними і депозитними договорами, та інші спори щодо виконання грошових зобов’язань.

Вона зазначила, що практика, зокрема і в цій категорії спорів, не може докорінно змінитись. Однак КЦС на сьогодні вже передав понад 20 справ на розгляд Великої Палати ВС з метою відступити від раніше висловленої позиції Верховним Судом України.