Закон і Бізнес


У ВКДКА пояснили нюанси оцінювання усного кваліфіспиту


11.06.2018 10:26
5609

Аркуші, використані під час підготовки до складення усного іспиту для набуття права на заняття адвокатською діяльністю, здійснюють лише допоміжну функцію та не можуть вважатися підставою для оцінювання відповідей особи, що складає цей іспит.


Про це «ЗіБ» повідомили у Вищій кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури.

Під засідання, що відбулося 18 травня у Львові, члени комісії розглядали скаргу на рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Черкаської області про затвердження результатів складення кваліфікаційного іспиту та відмову у видачі свідоцтва про складення кваліфікаційного іспиту. Кандидату, який успішно склав письмовий кваліфікаційний іспит, за результатами усного кваліфіспиту не вистачило трьох балів до мінімально необхідних 45.

Скаржник звернув увагу, що до матеріалів особової справи не було приєднано аркуші, використані ним при підготовці до усного іспиту. Зі змісту цих аркушів начебто вбачалося, що кандидатом було надано вичерпні відповіді на поставлені запитання, що є необхідним для повного, об’єктивного та всебічного з’ясування рівня знань (оцінювання рівня знань).

Втім, як зауважили у ВКДКА, підпункт 14.4 розділу 3 Порядку допуску до складення кваліфікаційного іспиту, порядку складення кваліфікаційного іспиту та методики оцінювання результатів складення кваліфікаційного іспиту для набуття права на заняття адвокатською діяльністю в Україні не містить положень щодо приєднання до матеріалів справи аркушів, використаних під час підготовки до іспиту.  Ці аркуші здійснюють лише допоміжну функцію під час підготовки до усного іспиту та не можуть вважатися підставою для оцінювання відповідей особи, що складає іспит. Також з копій письмових аркушів, наданих скаржником, з урахуванням того, що вони не були приєднані до матеріалів справи, не можливо ідентифікувати час надання відповідей на запитання.

На підставі цього було зроблено висновок, що аркуші, надані скаржником, не можуть вважатися належними доказами оцінки його відповідей на іспиті.

Оскільки жодних інших доказів надано не було, у ВКДКА вирішили, що підстави вважати оскаржуване рішення неправомірним чи необгрунованим, відсутні та відмовили кандидату в адвокати у задоволенні його скарги.

Нагадаємо, відповідно до згаданого підпункту 14.4 розділу 3 Порядку для підготовки до складення усного іспиту особам, які складають іспит та бажають готуватись письмово, надаються чисті аркуші з відміткою кваліфікаційної палати КДКА про їх призначення для підготовки для складення усного іспиту.