Закон і Бізнес


У ВКДКА нагадали, як перевіряти скарги на адвокатів


31.05.2018 13:17
6655

Проведення перевірки відомостей про дисциплінарний проступок адвоката – одна з чотирьох стадій дисциплінарного провадження, що має наслідком складення довідки з висновками та пропозиціями щодо наявності підстав для порушення дисциплінарної справи.


Як повідомили «ЗіБ» в прес-службі ВКДКА, вимоги щодо організації перевірки відомостей містять ст. 38 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та регламент кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури регіону. Питання додержання регіональними КДКА цих вимог вкотре розглядалися під час засідання ВКДКА 18 – 19 травня, що проходило у Львові.

Так, розглядаючи скаргу адвоката Х. на рішення дисциплінарної палати КДКА Вінницької області про порушення дисциплінарної справи, члени ВКДКА не виявили у наданих матеріалах доручень голови ДП КДКА щодо перевірки інформації, викладеної в заяві скаржника та доповненнях до неї, а також у поясненнях його адвоката. Так само немає в матеріалах доручення про відібрання пояснень в захисника, дії якого стали предметом скарги. А під час перевірки, яка все ж була проведена, не допитали осіб і не витребували доказів, про забезпечення яких просив скаржник в окремому клопотанні.

Невідповідності нормативним вимогам члени вищої комісії виявили й у рішенні, який став підсумком роботи дисциплінарної палати. За таких обставин ВКДКА не мала іншого виходу, як скасувати рішення колег, повернути їм матеріали скарги та зобов’язати провести перевірку належним чином.

Нагадаємо, що задля унормування практики розгляду подібних питань було розроблено узагальнення, в якому місцевим дисциплінарним органам пропонується ціла низка рекомендацій.

Докладніше про питання перевірки відомостей про дисциплінарний проступок адвоката, що розглядалися на останньому засіданні ВКДКА читайте у  статті видання «Закон і Бізнес»: «Більше — не завжди краще».