Закон і Бізнес


На подвір’ї ГСК з’явився пересувний пункт НАБУ (фото)


"Пересувний пункт НАБУ" пропонував суддям ГСК здаватися добровільно.

№22 (1372) 02.06—08.06.2018
6464

Нещодавно на подвір’ї господарського суду міста Києва працював «пересувний пункт НАБУ». Згідно з вивіскою, будь-який суддя міг заявити про факт пропозиції хабаря від компанії, що заспамила суд однаковими позовними заявами.


Як стало відомо «ЗіБ», протягом двох тижнів у цьому суді одна зі сторін господарського конфлікту намагалися реалізувати схему масової подачі позовних заяв, яка отримала назву «клони» або «вертоліт», коли одночасно подається велика кількість заяв з метою вибору «правильного» судді, який погодиться винести потрібне рішення: вжити заходи до забезпечення позову або задовольнити позов по суті.

За наявною інформацією лише у травні від однієї зі сторін у справі надійшло більше 10 однотипних позовних заяв, оформлених з недоліками. Провадження по жодному із позовів не було відкрито, а деякі судді повертали позовні заяви з посиланням на встановлення факту зловживання у вигляді подачі однотипних позовів.

Як згодом стало зрозуміло, метою подачі таких позовів було одержання ухвали про забезпечення позову. На подвір’ї суду з’явилася жіночка та зверталася до суддів із табличкою-проханням: «Срочно нужны меры для захода на завод в Каховке. Дорого». Мабуть, такий перфоманс мав свідчити про пропозицію надання неправомірної винагороди за винесення ухвали та рейдерську спрямованість дій.

До всього іншого, жінка вигукувала, що судді в регіонах більш зговірливі, очевидно, натякаючи таким чином, що шляхом зміни територіальної підсудності заявник буде шукати бажаного в регіональних господарських судах.

Чи була жінка затримана в порядку ст. 208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК, невідомо.