Закон і Бізнес


Кандидатам в адвокати все частіше відмовляють у видачі свідоцтва


23.05.2018 11:10
6944

За останній час значно зросла кількість скарг на рішення кваліфікаційних палат регіональних кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури про відмову у видачі свідоцтва про складання кваліфіспиту. За 2017 рік було розглянуто 219 скарг.


Як повідомили в прес-службі ВКДКА, такі дані наведені у звіті Національної асоціації адвокатів України про діяльність вищих та регіональних органів адвокатського самоврядування за минулий рік, повідомляє «ЗіБ».

У кожному випадку зміни або скасування рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури регіону ВКДКА приділяла увагу чіткому формулюванню виявлених недоліків і визначенню шляхів їхнього виправлення. А у березні 2018 року на підставі аналізу правових висновків, розроблених ВКДКА під час розгляду скарг, було ухвалене рішення «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури з питань допуску осіб до кваліфікаційних іспитів, а також  складання таких іспитів».

В цілому за 2017 рік було постановлено 219 рішень за результатами розгляду скарг на рішення, дії та бездіяльність регіональних КДКА. З них відповідно до ч. 5 ст. 52 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»:

149 рішень (68%) – залишити скаргу без задоволення, а рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури без змін;

2 рішення (1%) – змінити рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури;

33 рішення (15%) – скасувати рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури та ухвалити нове рішення;

35 рішень (16%) – направити справу для нового розгляду до відповідної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури та зобов’язати кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури вчинити певні дії.

Також у 2017 році комісією було започатковано практику проведення за власною організацією заходів з підвищення кваліфікації для адвокатів та членів органів адвокатського самоврядування, серед яких – тренінги, семінари та круглі столи, де керівництво та члени ВКДКА виступали в якості доповідачів і модераторів.