Закон і Бізнес


Вважати емфітевзис формою продажу землі некоректно, - юрист


13.04.2018 15:23
6615

Інститут емфітевзису є доволі специфічним і не таким популярним, як інститут оренди землі. Дійсно, у певному сенсі він нагадує форму продажу, коли власник може отримати за ділянку всі гроші відразу.


На це в інтерв’ю виданню «Закон і Бізнес» звернув увагу керівник практики вирішення спорів юридичної фірми Evris Ігор Кравцов.

«Разом з тим емфітевзис, як і оренда, не дає права розпорядження. Тож, винайнявши землю за договором емфітевзису, наймач не може ні продати її, ні використати як заставу, - пояснив він. - До того ж договір емфітевзису, як і договір оренди, теоретично може бути розірваний за ініціативою власника землі, що також несе певні ризики для наймача».

На думку експерта, спроможних та охочих викласти чималі гроші не так багато, особливо коли можна орендувати ту ж ділянку за набагато скромнішу плату.

«З огляду на зазначене вважати емфітевзис формою продажу некоректно. Він не вирішує проблеми обороту земель в Україні», - резюмував юрист.

Як залучити інвестора, зібрати та не втратити земельний банк, де знайти фахівців, а також навіщо фермеру може знадобитись озброєна охорона, - читайте в інтерв’ю Ігоря Кравцова у свіжому номері газети.

Закон і Бізнес