Закон і Бізнес


ВККС: 1,4% суддів не відповідає посаді

Ще 22% - під питанням


10.04.2018 10:22
19211

286 суддів з першої тисячі пройшли співбесіди. 212 з них підтвердили відповідність займаній посаді, стосовно 64 оголошено перерву – переважно через висновки ГРД, 4 суддів не підтвердили здатності здійснювати правосуддя.


Такі дані наводить ВККС за підсумками кваліфікаційного оцінювання, що тривало протягом минулих двох тижнів, передає «Закон і Бізнес».

Перша тисяча суддів, які проходять кваліфікаційне оцінювання, перебувають на етапі публічних співбесід. Цій роботі передувало розпочате у листопаді 2017 року психологічне тестування та співбесіди з психологами, складення іспиту, детальне вивчення досьє кандидатів, які складаються із сотень сторінок, що надійшли до Комісії від десяти державних органів, серед яких НАБУ та НАЗК. До етапу співбесід було допущено лише тих судів, які успішно склали дворівневий іспит – анонімне письмове тестування та практичне завдання на вміння формувати судові рішення. Так, за результатами перевірки робіт іспити вже не склав 21 суддя.

Протягом шести днів – 23, 27, 28, 30 березня та 3, 4 квітня 2018 року члени Комісії заслухали 286 суддів місцевих та апеляційних судів. Із цієї кількості суддів 212 підтвердили здатність здійснювати правосуддя, тобто їх визнано такими, що відповідають займаній посаді. «Під час аналізу досьє члени Комісії перевіряють відповідність поведінки судді вимогам законодавства у сфері запобігання корупції та наявність фактів притягнення судді до відповідальності за вчинення правопорушень. Це важливі фактори, на які ми звертаємо увагу під час аналізу досьє та співбесіди. Судді, які успішно склали іспити та до яких немає питань щодо критерію доброчесності, зможуть продовжити свою роботу у місцевих та апеляційних судах, адже це дуже важливо для здійснення правосуддя в усіх регіонах», – сказав заступник Голови ВККСУ Станіслав Щотка.

Крім того, в Комісії додали, що протягом перших шести днів співбесід та аналізу досьє суддів оголошено перерву у розгляді стосовно 64 суддів. Здебільшого це ті судді, стосовно яких є висновки або інформація від Громадської ради доброчесності. Незважаючи на те, що ГРД заявила про припинення участі в оцінюванні, Комісія буде уважно ставитись до матеріалів, що надходять від представників громадського сектора. «Наразі ми чекаємо на підписи від членів ГРД своїх документів. Для усунення недоліків документів надано 10 днів. Сподіваємося, що ці мінімальні вимоги будуть виконані, і Комісія зможе розглянути висновки щодо тих суддів, за якими оголошено перерву», – зазначив член ВККСУ Михайло Макарчук.

За результатами шести днів співбесід 4 суддів визнано такими, що не відповідають займаній посаді. Про принципову позицію Комісії у проведенні оцінювання свідчить той факт, що стосовно цих суддів були відсутні висновки ГРД. Стосовно 4 суддів кваліфікаційне оцінювання зупинено (через дисциплінарні справи), щодо іще 2 – оцінювання припинено (через звільнення).

Для успішного проходження оцінювання суддя має набрати не менше 670 із 1000 балів. Зокрема, максимальну кількість балів розподілено так: за компетентність – 500 балів, професійна етика – 250 балів, доброчесність – 250 балів. Наголошуємо, що кваліфікаційне оцінювання стосовно 990 суддів розпочалося у листопаді 2017 року і має завершитись у травні 2018 року. Друга група у кількості 1780 суддів розпочала проходити іспити у межах кваліфікаційного оцінювання у лютому 2018 року. Завершити співбесіди із цими суддями планується наприкінці 2018 року. Таким чином, кваліфікаційне оцінювання першої тисячі суддів триватиме 7 місяців, другої групи – до 10 місяців. Процедуру оцінювання, яка вперше проводиться в Україні, мають пройти 5700 суддів. Його метою є перевірка, чи відповідає суддя займаній посаді.

Закон і Бізнес