Закон і Бізнес


Про право на оскарження


№13 (1363) 31.03—06.04.2018
9308

Міністерство юстиції не має права на оскарження в порядку адміністративного судочинства рішення Вищої ради правосуддя про відмову в розгляді його звернень щодо порушення суддями вимог щодо несумісності.


До такого висновку дійшла Велика палата Верховного Суду у справі №800/414/17, передає «Закон і Бізнес».

Як зазначено у постанові ВП ВС від 15.03.2018, відповідно до ч.4 ст.5 Кодексу адміністративного судочинства, суб'єкти владних повноважень мають право звернутися до адміністративного суду виключно у випадках, визначених Конституцією та законами України.

Такий обмежувальний принцип продубльований і в п.5 ч.1 ст.19 КАС. Ним передбачено, що суб'єкт владних повноважень може звернутися до суду для вирішення публічно-правового спору, якщо таке право прямо передбачене законом.

Згідно з пп.53-2 Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого постановою КМ від  2.07.2014,  Мін'юст звертається до Вищої ради юстиції та/або Вищої кваліфікаційної комісії суддів з поданням про звільнення суддів у випадках, визначених законом «Про очищення влади» від 16.09.2014 № 1682-VII. Інших повноважень ані положенням, ані іншими нормативно-правовими актами не передбачено.

Водночас, ВП ВС нагадала що право на оскарження рішення (індивідуального акта) суб'єкта владних повноважень надано особі, щодо якої воно прийняте або прав, свобод та інтересів якої воно безпосередньо стосується. Натомість у даному випадку Мін'юст оскаржує рішення ВРП, які не стосуються інтересів та не порушують його прав, а мають безпосередній вплив лише на суддів, стосовно яких вони ухвалені, тобто є актами індивідуальної дії.