Закон і Бізнес


ВККС вагалася, чи допускати на конкурс до IP-суду кандидатів до ВС


Фото: прес-служба ВККС

19.03.2018 16:23
5307

Вища кваліфікаційна комісія суддів затримала початок нового етапу конкурсу до Вищого суду з питань інтелектуальної власності через кандидатів, які до цього брали участь у конкурсі до Верховного Суду.


Про це розповіла член ВККС Тетяна Шилова на Міжрегіональному судовому форумі «Вища кваліфікаційна комісія: кадри вирішують усе!», передає «Закон і Бізнес».

За її словами, до конкурсу до IP-суду подали заяви кандидати, які брали участь у конкурсі до Верховного Суду і в межах цього конкурсу вони проходили кваліфікаційне оцінювання.

Однак за законом про судоустрій суддя, кандидат на посаду судді може звернутися до Комісії з відповідною заявою про проведення його кваліфікаційного оцінювання не раніше, ніж через один рік з дня ухвалення рішення Комісії з результатом його останнього кваліфікаційного оцінювання.

«Виникло питання: чи можемо ми допускати таких осіб, чи ні?», – сказала Т.Шилова. Зрештою, члени Комісії зійшлися на думці, що важливіше дотримуватися гарантованого державою права «на підвищення свого рівня і кар’єрний ріст». Водночас закон передбачає, що Комісія може враховувати результати попередніх конкурсів.

«Але як ми можемо врахувати результати конкурсу судді з кримінальної, цивільної, адміністративної і господарської юрисдикції до ВСІВ? – риторично запитала Т. Шилова. – Специфічні питання, специфічні практичні завдання, специфічна оцінка... Ми повинні подивитися, чи працював суддя в галузі інтелектуальної власності. Саме це має бути пріоритетом у формуванні нового суду, щоб туди прийшли спеціалісти»,.

Відтак ВККС вирішила допустити до конкурсу у ВСІВ кандидатів, які брали участь у конкурсі на посади суддів у ВС. При цьому їхні результати конкурсу до ВС брати до уваги не будуть.

За словами Т.Шилової, чимало часу було відведено на те, щоб створити тестову базу, а для цього залучити спеціалістів, провести потім аналіз тестових запитань. До цього процесу долучилися Національна школа суддів і Інститут з питань інтелектуальної власності.

Нагадаємо,  нині  допущено до конкурсу 219 кандидатів. 18 грудня 2017 року ВККС допустила перших 16 кандидатів на конкурс до ВСІВ, 22 і 26 грудня 2017 року – 50 кандидатів. У 2018 році допущено Комісією до конкурсу: 10 січня – 23 кандидати, 17 січня – 56 кандидатів, 24 січня – 61 кандидата. Також на окремих засіданнях Комісія допустила до участі в конкурсі Олега Мачуського (19 лютого), однак 6 лютого Комісія скасувала своє рішення і відмовила в допуску до конкурсу Марії Кожухар. 13 кандидатів Комісія допустила 13 березня.

Усього планується обрати 21 суддю IP-суду.

Закон і Бізнес