Закон і Бізнес


Суди не повинні мати неофіційні сайти, – ДСАУ


03.03.2018 15:20
7079

Суди є державними установами, тому мають власний сайт у складі веб-порталу «Судова влада».


Про це йшлося на засіданні Ради суддів під час обговорення питання внесення змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду, передає журналіст видання «Закон і Бізнес».

Зокрема, член РСУ, суддя Київського апеляційного адміністративного суду Євген Мєзєнцев звернув увагу у проекті документа на «абсолютний монополізм ДП «Інформаційні судові системи» на всі майнові права інтелектуальної власності на комп'ютерне забезпечення».

«Погоджуюся, що майнові права інтелектуальної власності на комп'ютерні програми для організації авторозподілу, документообігу, кадрового, фінансового та статистичного обліку, відеофіксації мають належати одному ключовому органу. Але в проекті положення мова йде і про права на веб-сайти», – наголосив Є.Мєзєнцев.

Він нагадав, що багато апеляційних судів приділяють велику увагу власним сайтам. «Наприклад, Київський апеляційний адміністративний суд, Вінницький апеляційний адміністративний суд мають сайти, розроблені на дуже високому рівні. Знищити ці напрацювання і віддати новій системі... Чесно кажучи, не те, що шкода... Чи є сенс втрачати всі ці напрацювання? У першу чергу – інтелектуальні», – зауважив член РСУ.

Він запропонував обговорити можливість того, аби прибрати з положення норму про виключність майнового права інтелектуальної власності принаймні на веб-сайти.

Голова РСУ Валентина Сімоненко відповіла на це: «Є сайти судів на веб-порталі «Судова влада». Це власність держави. Є сайти, які певний суд сам собі розробив. Це не є офіційним сайтом суду. Бо офіційні сайти – це ті, що розміщені на веб-порталі «Судова влада». У положенні йдеться про офіційні сайти».

У свою чергу голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк звернув увагу на те, що неофіційні сайти судів узагалі не можуть існувати. «Суд є державною установою. Жодних неофіційних сайтів у суду по природі не може бути. І ніколи не буде», – наголосив очільник ДСАУ.

Його позицію підтримав і в.о. директора ДП «Інформаційні судові системи» Дмитро Дубінко. «Жодним законом суду не надана можливість мати власний сайт. Його може мати виключно Вища рада правосуддя та Вища кваліфікаційна комісія суддів. І все. Суди мають веб-портал. Всі органи системи правосуддя, крім двох, зазначених вище, повинні мати свій сайт виключно у складі веб-порталу «Судова влада», права на який належать ДСАУ. Тут не може бути жодних роздумів. Інакше це вже порушення Конституції», – переконаний Д.Дубінко.

Зазначимо, що РСУ після майже тригодинного обговорення внесла зміни до Положення про автоматизовану систему документообігу суду (АСДС) і затвердила його. Необхідність його корегування викликана введенням у дію нових процесуальних кодексів, якими передбачено запровадження електронного судочинства.

Д.Дубінко, доповідаючи членам Ради суддів про новаційні зміни в АСДС зазначив, що головним, у відкоригованій системі, будуть єдині правила документообігу від місцевого до Верховного Суду.

Відповідно до законодавства нова автоматизована система документообігу суду має запрацювати з 15 березня 2018 року, тобто через 3 місяці після запровадження нових процесуальних кодексів.

Закон і Бізнес