Закон і Бізнес


Адвокати вбачають загрозу у перепідпорядкуванні їхніх органів державі


09.02.2018 09:01
5133

Основна загроза адвокатському самоврядуванню — проведення конференцій за участю 5%. Буде кілька конференцій, кілька рад, кілька реєстрів, до яких внесуть кого завгодно. Створиться хаос, а далі передадуть під державне управління, що виглядає як мета реформи.


Таку думку висловив голова ради адвокатів Тернопільської області Тарас Будз на спільній нараді Ради адвокатів України, голів рад адвокатів регіонів та КДКА регіонів, передає «ЗіБ».

За повідомленням прес-служби НААУ, основною темою спільного обговорення став проект змін до закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Наразі завершені напрацювання Робочої групи з питань адвокатури, прокуратури та БПД при Раді з питань судової реформи. І на противагу підготовлено альтернативний варіант законопроекту НААУ.

Як повідомлялося раніше, принципові заперечення НААУ стосуються змін до системи адвокатського самоврядування та доступу до професії. Окрім того, НААУ пропонує інший варіант імплементації виключного права адвокатів на представництво в судах інтересів органів державної влади та місцевого самоврядування. НААУ також пропонує зміни до Податкового кодексу з метою впровадження спрощеного оподаткування для адвокатів та зміни до Кримінального процесуального кодексу.

Представники регіонального самоврядування та члени РАУ наголосили на тому, що пропонована Робочою групою кардинальна перебудова самоврядування шляхом ліквідації чинних органів не обґрунтована належним чином.

«Ми вважаємо незрозумілою поведінку держави, коли, приймаючи законодавство, яке буде регулювати діяльність адвокатури, не дали можливості обговорити в регіонах та не запропонували взяти участь національному органу», – зазначила голова ради адвокатів Харківської області Вікторія Гайворонська від імені голів РАР.

Т. Будз висловив думку, що система запобіжників та противаг, закладена в чинній системі, буде зруйнована, а нової натомість не передбачено авторами законопроекту. Наразі таким механізмом є єдине нормативно-правове регулювання процесу проведення конференцій рішеннями РАУ.

«РАУ має повноваження, які необхідні регіонам. І ми категорично стоїмо на тому, що має бути дворівневий порядок ведення ЄРАУ», – додав голова ради Закарпатської області Олексій Фазекош.

Адвокати також наводять аргументи недоцільності і ризики децентралізації самоврядування.

«В адвокатурі пропонують модель, коли кожна рада адвокатів області самостійно затверджує положення. Ми будемо мати 27 практик застосування адвокатської етики та профільного закону. В рамках унітарної країни така децентралізація із створенням 27 адвокатур в сьогоднішній ситуації в державі є загрозливою», – сказав член РАУ Микола Бляшин.

Адвокати також висловилися проти розподілу дисциплінарних та кваліфікаційних комісій на дві окремі системи, оскільки подвоєна система підтверджена у Висновку Венеціанської комісії як така, що відповідає європейським стандартам.

Закон і Бізнес