Закон і Бізнес


Адвокатам слід надати право працювати за спрощеною системою оподаткування, – НААУ


07.02.2018 13:22
6088

Національна асоціація адвокатів України запропонувала Раді з питань судової реформи надати адвокатам право працювати за спрощеною системою оподаткування.


Відповідний лист з порівняльною таблицею змін до Податкового кодексу надіслала до РСР голова НААУ, РАУ, передає «Закон і Бізнес».

Нині, за повідомленням НААУ, адвокати, які провадять незалежну професійну діяльність, не вважаються фізичними особами-підприємцями. Такі особи не можуть ставати платниками єдиного податку і тому підлягають надмірному податковому навантаженню.

«При цьому адвокат не може здійснювати діяльність як фізична особа-підприємець, обравши вид діяльності «Діяльність у сфері права», оскільки він зобов’язаний укладати договори про правову допомогу від свого імені, а не від імені фізичної особи-підприємця», – зазначили в НААУ.

Тож щоб удосконалити застосування спрощеної системи оподаткування стосовно окремих категорій платників податків та усунення дискримінації одних платників податків перед іншими, у НААУ запропонували забезпечити можливість застосування для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, спрощеної системи оподаткування шляхом прирівнювання їх статусу до фізичних осіб-підприємців виключно з метою оподаткування.

Якщо такі зміни будуть внесені, то адвокати матимуть право сплачувати податок за спрощеною системою без реєстрації як фізичні особи - підприємці.

У НААУ переконують, що до всього такі законодавчі зміни дадуть змогу вивести з тіні частину прибутків, які отримуються в результаті здійснення незалежної професійної діяльності.

Закон і Бізнес