Закон і Бізнес


Чим експерт у галузі права допоможе в судовому процесі


31.01.2018 12:27
7286

Експерт в галузі права повинен допомагати в застосуванні аналогії закону і права, а також положень іноземного законодавства. Однак його висновок не є обов’язковим для суду, а має лише допоміжне значення.


Про це розповів партнер Sofiya Law Firm, науковий експерт Ради науково-правових експертиз при Інституті держави і права ім. В.М.Корецького НАН України Олександр Поліводський під час круглого столу на тему «Застосування експертиз в стратегіях захисту», організованого комітетом Асоціації адвокатів України з питань захисту бізнесу, активів та прав інвесторів, передає кореспондент «ЗіБ».

Чинне процесуальне законодавство передбачає нового учасника судового процесу – експерта в галузі (сфері) права. Таким може бути особа, яка має науковий ступінь і користується авторитетом.

«Останнє – оціночне поняття. Але є і формальна вимога до експерта – науковий ступінь. Правда, не сказано який: кандидат, доктор наук чи магістр. Бо магістр – теж науковий ступінь, якщо говорити про закон «Про освіту», – сказав О.Поліводський.

У такого експерта є дві функції: застосування аналогії закону і права, та з’ясування положень іноземного законодавства, що необхідні для розгляду конкретної справи і вирішення спору по суті. При цьому висновки експерта оцінюються судом як допоміжні. А сам фахівець не попереджається про кримінальну відповідальність за якісь дії.

Докладніше про роль експерта в галузі права у судовому процесі читайте в матеріалі О.Поліводського у наступному номері «ЗіБ». 

Закон і Бізнес