Закон і Бізнес


Держава повинна заборонити обіг криптовалют, – думка


30.01.2018 16:05
15043

У випадку неспроможності найближчим часом врегулювати статус криптовалюти в Україні, держава повинна офіційно заборонити її обіг.


Про це заявив керівник департаменту кіберполіції Національної поліції України Сергій Демедюк, передає «ЗіБ».

При цьому чиновник зазначив, що кожен, хто купує чи продає криптовалюту на території України, ризикує втратити свої фінансові вкладення безповоротно, не маючи права на захист і відшкодування збитків.

Спеціалісти з кіберполіції повідомляють, що де-факто, за всіма ознаками криптовалюта може належати до електронних коштів – одиниць вартості, які зберігаються на електронному пристрої і приймаються, як засіб платежу. Водночас контроль за її транзакціями забезпечується криптографічним захистом.

«Незважаючи на те, що по своїй сутності існування й обіг криптовалюти базується на основах фінансової піраміди, кіберполіція підтримує ідею легалізації криптовалюти в Україні, а також процес її майнінгу (щонайменше, це прирівняти її до електронних коштів). Також підтримується і ідея використання технології Blockchain у державному та приватному секторах», – ідеться в повідомленні департаменту кіберполіції.

С.Демедюк зазначив, що необхідно якнайшвидше урегулювати на законодавчому рівні питання, пов’язані з використанням криптовалют, а також впровадження необхідного оподаткування операцій з їх купівлі чи продажу. Крім того, необхідно визначити відповідні правила функціонування українських криптовалютних бірж і пунктів обміну криптовалют.

За його словами, оскільки обіг криптовалют та їх статус в Україні не визначений, зловмисники активно використовують її для анонімізації своїх злочинних дій.

С.Демедюк також додав, що усі операції з криптовалютою в Україні мають бути з обов'язковою ідентифікацією власника криптовалютного гаманця. «Основною проблемою правоохоронців у світі є саме підтвердження права власника гаманця на його власність. А отже, і визначення його потерпілим», – ідеться в повідомленні кіберполіції.

Закон і Бізнес