Закон і Бізнес


Верховний Суд почне розглядати справи в середині січня


27.12.2017 15:37
9109

В Касаційному адміністративному суді ВС кожен суддя отримав понад 500 справ. Велике навантаження й у Касаційному цивільному суді, оскільки залишок справ у цій юрисдикції значний. Поступово йде розподіл у Касаційних господарському і кримінальному судах.


Про це розповіла Голова ВС Валентина Данішевська під час брифінгу, передає журналіст «ЗіБ». 

За її словами, станом на вечір 26 грудня в Касаційному адмінсуді вже розподілено 3188 справ, Касаційному цивільному – 1259 справ, Касаційному господарському – близько 300 справ, в Касаційному кримінальному – 465 справ. У Великій палаті ВС поки що перебуває одна справа.

Розглянутих справ ще немає, але ухвали про прийняття їх до провадження та про повернення, якщо були підстави, вже виносяться. Крім того, В.Данішевська зазначила, що наразі ВС працює над розробкою єдиного формату процесуальних рішень із врахуванням новел процесуального законодавства. Також до уваги беруться кращі традиції вищих судів різної юрисдикції та практика Європейського суду з прав людини.

«Наші процесуальні документи будуть оформлені дещо по-іншому. Сподіваємось, що це дозволить краще використовувати практику ВС. Буде зручніше шукати правові позиції та посилатися на них», – сказала Голова ВС.

Голова КАС Михайло Смокович повідомив, що в його суді розподіл справ іде з 18 грудня. За його словами, робота апарату налагоджена (половина апарату Вищого адмінсуду перейшла до КАС, інша залишилась передавати справи). Також судді працюють до 11-ї вечора та вихідними.

Виконуються процедури підготовки справ до розгляду в судовому засіданні, тому ще жодної справи не розглянуто. Але є винесені рішення про відмову у відкритті провадження. Також винесено багато ухвал про відкриття провадження, про призначення справ до розгляду. Зокрема, у М.Смоковича призначено розгляд справи на 18 січня.

Зверталася увага і на деякі проблеми. Зокрема зазначалося, що у судах створено патронатну службу: суддів забезпечено помічниками, консультантами, не в повній мірі секретарями. Але такі підрозділи, що забезпечують роботу суду, як канцелярії, відділи опрацювання первинних документів тощо не укомплектовані. Й тому необхідно якнайшвидше проводити конкурси на зайняття відповідних посад.

Так,  у КЦС наразі більше 25 вакантних посад. Крім того треба якнайшвидше вирішити питання із суддями, які залишаються в ліквідованих вищих судах. Це питання має бути одним з головних для Вищої кваліфікаційної комісії суддів у січні 2018 року.

Також повідомлялося, що до 15 січня всі належні справи будуть передані до КЦС, а таких приблизно 28 тис. Щоденне надходження касаційних скарг – 200–250. При цьому, вже 16 січня призначено перше засідання із розгляду справи. 

Закон і Бізнес