Закон і Бізнес


Президент поставив під свій контроль всі ініціативи НАБУ, - думка


Фото: podrobnosti.ua

23.12.2017 19:54
6678

Президент, який своїм проектом закону офіційно запланував початок роботи нового антикорупційного суду на 2019 рік, за фактом вже створив цей суд, який повністю підконтрольний йому.


Про це заявив екс-перший заступник глави АП Андрій Портнов, коментуючи проект Закону про Вищий антикорупційний суд №7440, зареєстрований у ВР 22 грудня, передає «Закон і Бізнес».

 «Президент України вчора вніс до парламенту законопроект про антикорупційний суд. Закладений в ньому механізм передбачає, що на практиці він буде створюватися вже після закінчення президентських повноважень, а його реальна робота, в кращому випадку, почнеться в 2019-му році. Але ніхто не помітив, що в цей же самий день Президент паралельно, але з набагато більшою швидкістю створив інший антикорупційний суд, до юрисдикції якого тепер входять абсолютно всі ініціативи НАБУ, включаючи запобіжні заходи, обшуки і арешти майна», - зазначив експерт.

Він назвав це аферою, суть якої полягає в тому, що під виглядом судової реформи, використовуючи повноваження, якими Президент сам же себе і наділив, було прийнято рішення про ліквідацію Солом'янського районного суду м.Києва. Справа в тому, що до виключної компетенції цього суду входив розгляд всіх клопотань НАБУ.

«Президент і підконтрольна йому Вища рада правосуддя постановили створити замість нього Солом'янський окружний суд. Іншими словами - просто перейменувати, але вже з правом заново набрати туди тільки тих суддів, яких захоче підконтрольна Президенту Вища кваліфікаційна комісія, - вважає А.Портнов.- Більш того, президентська команда так виписала закон, що обрати голову нового суду і взяти його під свій контроль можна прямо негайно, перевівши в нього всього трьох своїх суддів, щоб вони більшістю з двох голосів обрали відразу на три роки нового керівника, не чекаючи інших».

На його думку, закон створив цілий ряд можливостей не взяти в новий суд тих, хто погано себе вів в старому. Таким чином, Президент за фактом вже створив повністю підконтрольний собі новий антикорупційний суд, який розглядатиме абсолютно всі клопотання НАБУ.

«Якщо ще простіше - Президент публічно вніс закон про антикорупційний суд, який, можливо, теоретично запрацює в 2019-му, а підкилимно створив свій власний, який почне працювати прямо зараз, - упевнений він. - Головним результатом стало те, що Президент все-таки оманним шляхом взяв контроль над антикорупційними злочинами і зв'язав по руках процесуальні ініціативи Національного антикорупційного бюро тепер уже в своєму особистому суді».

Закон і Бізнес