Закон і Бізнес


Не так швидко!

Експерти передрікають кінець ери Інтернету для всіх


№50 (1348) 23.12—29.12.2017
8422

Дотепер у США діяло правило, згідно з яким кожен мав право на доступ до швидкого Інтернету. Відмова від цього принципу забезпечить провайдерам надприбутки, а користувачам ускладнить доступ до всесвітньої мережі, вважають експерти.


Ні демонстрації за збереження «мережевої нейтральності», ні песимістичні прогнози експертів не вплинули на рішення Федеральної комісії США зі зв’язку відмовитися від закріпленого раніше такого принципу.

Відповідно до принципу «мережевої нейтральності», що раніше діяв у США, компанія-провайдер, що надає доступ до Інтернету й забезпечує транспортування трафіку, не повинна була віддавати перевагу якимсь певним його видам або, навпаки, дискримінувати якісь джерела. Тобто для користувача проглядання ролика на Ютубі та відкриття сторінки сайту «ЗіБ» тарифікувались однаково. Хоча в першому випадку провайдер мав забезпечити вищу швидкість передавання інформації.

Тепер же, крім очевидного підвищення або диверсифікації тарифів для американського користувача, наслідки можуть бути вельми несподіваними для всіх. Адже саме за океаном розміщені основні контент-провайдери.

«Якщо контент-провайдери, наприклад Фейсбуку, уважають за можливе регулювати наше користування своїм алгоритмом, що заважає зробити те саме компаніям, які надають послуги зв’язку?» — відзначає експерт DW Олександр Плющев.

У лобіюванні нового регулювання експерти підозрюють саме провайдерів. «Інтернет, який дозволив дуже швидко збагатитися маленькій зграйці людей, викликає пожадливість і в інших», — констатує оглядач DW Йорг Брунсман.

Він уважає, що відмова від правил «мережевої нейтральності», по суті, означає надання провайдерам ліцензії на друкування грошей. Це означає, що неминуче з’являться пакети «преміум-класу» та звичайна швидкість для всіх інших.