Закон і Бізнес


Екологічну експертизу замінили оцінкою впливу на довкілля


18.12.2017 16:12
6389

Відсьогодні діє Закон «Про оцінку впливу на довкілля», за яким подача документів про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля (ОВД), здійснюється безпосередньо шляхом внесення їх до відкритого Єдиного реєстру з ОВД.


Про це повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів, передає «ЗіБ». Планується, що цей Закон №2059-VIII забезпечить відкритість та обмежить контакт чиновника з суб’єктом господарювання.

Також за новим законодавством:

– чітко визначені стадії подачі, строки подання, опрацювання та зразки документів, визначених у Законі та необхідних для отримання висновку з ОВД;

– визначено порядок встановлення плати за забезпечення громадського обговорення в процесі оцінки впливу на довкілля та напрями, за якими можуть використовуватись кошти.

 «Закон впроваджує нову європейську модель процедури ОВД замість екологічної експертизи, передбаченої Законом «Про екологічну експертизу», що в свою чергу втрачає чинність», – зазначають в міністерстві. А також додають, що процедура ОВД спрямована на попередження та запобігання шкоді довкіллю, забезпечення екологічної безпеки, охорони довкілля, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, у процесі прийняття рішень про провадження господарської діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля, з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів.

На виконання вимог Закону 13 грудня цього року Кабінет Міністрів України прийняв:

– Критерії визначення планованої діяльності, її розширення та зміни, які не підлягають оцінці впливу на довкілля;

– Порядок проведення громадських слухань у процесі оцінки впливу на довкілля;

– Порядок передачі документації для надання висновку з оцінки впливу на довкілля та фінансування оцінки впливу на довкілля та Порядок ведення Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля.

Перейти в Єдиний реєстр з ОВД можна за посиланням.

Закон і Бізнес