Закон і Бізнес


Належна обачність: добросовісність чи платник-детектив


За словами Н.Блажівської (праворуч), треба виробити певні критерії, за якими можна визначати належну обачність

12.12.2017 15:37
6917

Українські суди мають застосовувати європейську доктрину належної обачності платника податків. Однак імплементувати її в законодавство недоречно. Та слід виробити критерії добросовісності платників, щоб податківці не змушували їх бути детективами.


Про це сказала суддя Вищого адміністративного суду, віце-президент Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів Наталія Блажівська на конференції «Відповідальність за податкові правопорушення», повідомляє журналіст видання «Закон і Бізнес». Захід було організовано Асоціацією податкових радників спільно з ВААС, КНУ ім. Т.Шевченка та платформою Taxlink.

Н.Блажівська пояснила, що належна обачність є елементом добросовісності. Яка передбачає, що по-перше, платник діяв чесно (тоді апріорі не може бути його відповідальності). По-друге, він має вживати заходів, аби не бути втягнутим у недобросовісні відносини. Тобто, це і є належна обачність.  

При цьому, на думку судді, недоцільно прописувати відповідні норми в Податковому кодексі, бо це й без того передбачає Конституція. Натомість в законі неможливо передбачити всі можливі ситуації, що виникатимуть у тій чи іншій галузі бізнесу.

Це підтверджується європейською практикою. Так, ще в 2006 році Європейський суд справедливості визначив, що добросовісність платника включає в себе належну обачність. Й після того в рішеннях суду така практика розвивалась. Ця доктрина застосовується й Європейським судом з прав людини. Однак досвід європейських країн свідчить, що на законодавчому рівні належна обачність не визначається.

Натомість, за словами Н.Блажівської, треба виробити певні критерії, за якими можна визначати належну обачність. Бо в іншому випадку фіскальні органи звинувачуватимуть платника, що він не вжив якихось заходів, і йому доведеться фактично самому ставати детективом та вивчати всю діяльність контрагентів. Водночас, для всіх галузей спільні критерії виробити неможливо, що зумовлено специфікою кожної з них.

То ж, Асоціація податкових радників має на меті, по-перше, зробити переклад всіх рішень Європейського суду справедливості щодо застосування принципу належної обачності. По-друге, напрацювати відповідні критерії. Для чого має на меті звернутись до профільних бізнес-асоціацій, аби ті висловили свою позицію в даному питанні.

Більш докладно читайте в наступному номері газети «Закон і Бізнес». 

Закон і Бізнес