Закон і Бізнес


Капелюха зніми!


№47-48 (1345-1346) 09.12—15.12.2017
5476

Свідки, які виступають у суді, мають право носити релігійні головні убори. Європейський суд з прав людини визнав, що відмова зняти такий убір не повинна розцінюватися як неповага до суду.


Рішення боснійського судді й накладений згодом на заявника штраф є «зайвим для демократичного суспільства обмеженням свободи віросповідання», наголошується в рішенні ЄСПЛ від 5.12.2017 в справі «Hamidović v. Bosnia and Herzegovina».

Судді в Страсбурзі не побачили в діях чоловіка неповагу до суду, в якій того звинувачували, відзначивши, що він не зняв головного убору лише через вимоги своєї релігії. ЄСПЛ зобов’язав виплатити заявникові компенсацію в розмірі €4500, повідомляє DW.

Водночас в рішенні наголошується, що цей випадок має принципову відмінність від тих, коли чиновники, які працюють на державній службі, хочуть носити релігійні головні убори або інші символи. Як неодноразово пояснювали в ЄСПЛ, держава з метою дотримання релігійної нейтральності може обмежувати використання релігійних символів у громадських місцях. Зокрема, це стосується суддів, учителів шкіл і викладачів вузів.

Раніше Євросуд виніс рішення, згідно з яким працедавець має право заборонити демонстрацію релігійних, політичних і світоглядних символів, якщо ця заборона має загальний характер і застосовується без дискримінації.