Закон і Бізнес


Приватні виконавці працюють швидше за державних, – міністр


08.12.2017 14:36
7432

Перші результати роботи приватних виконавців засвідчили, що виконання ними судового рішення відбувається в кілька разів швидше, ніж державними. І це, в свою чергу, забезпечило збільшення рівня виконання судових рішень утричі – до 18%.


Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко в інтерв’ю агентству новин «Інтерфакс-Україна», передає «Закон і Бізнес». При цьому він зазначив, що досі в Україні середній рівень виконання судових рішень коливався в межах 5-6%.

Міністр нагадав, що з початку цього року 120 осіб офіційно стали приватними виконавцями, успішно склавши відповідні іспити. «Якщо наступного року з’явиться ще 1000 приватних виконавців, то вони вже можуть скласти серйозну конкуренцію державним, яких нараховується близько 4 тис. А це може стати серйозним проривом в досягненні поставленої мети – за 5 років вийти на середньоєвропейський рівень виконання судових рішень, який становить близько 50-70%», – заявив П.Петренко.

Також очільник Мін’юсту зауважив, що приватних виконавців не слід плутати зі сумнозвісними колекторськими організаціями. Адже дії перших суворо регламентуються законом і вони можуть виконувати лише рішення суду.

«Як запобіжник від недобросовісності чи можливих незаконних дій приватних виконавців сума зиску чітко визначена в законі і збільшується з досвідом. Чим більше приватний виконавець працює без порушень, тим більшу суму виконань він може виконувати. Через електронну систему виконавчих проваджень Мін’юст здійснює постійний моніторинг і реагує, коли відбуваються якісь незаконні дії», – зазначив П.Петренко.

Нагадаємо, 14 листопада створена Асоціація приватних виконавців. Раду приватних виконавців очолив Сергій Ніколаєв.

Закон і Бізнес