Закон і Бізнес


Захистили пенсіонерів


Фото - chasopys.te.ua

№41 (1339) 28.10—03.11.2017
9082

В органах Пенсійного фонду склалася негативна практика відмови у призначенні пенсії на пільгових умовах. Це змушує громадян звертатись за захистом своїх порушених законних прав до суду, констатували у Самарському районному суді м.Дніпропетровська.


Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі установи, за результатами аналізу справ адміністративного судочинства суд зафіксував постійне збільшення кількості позовів про визнання дій ПФУ протиправними та зобов’язання вчинити їх певні дії, а саме: призначення пенсії на пільгових умовах за списком №1 і №2 та поновлення виплати пенсії на пільгових умовах.

В усіх справах, які розглядав суд, дії Лівобережного ОУПФУ було визнано протиправними, оскільки трудові книжки громадян містили всі необхідні дані, необхідні для призначення пільгової пенсії. Тож вимога надавати додаткові підтверджуючі документи визнавалася незаконною.

При розгляді справ даної категорії судом також встановлено, що Лівобережним ОУПФУ було порушено п.3 Порядку застосування списків №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні пенсії за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики від 18.11.2005 №383. Адже цей акт передбачає зарахування до пільгового стажу всього періоду роботи на відповідних посадах або за професіями, незалежно від дати їх внесення до списків.

Також, до суду звернулися громадяни України, які виїхали на проживання за кордон. Лівобережним ОУПФУ було припинено виплату пенсії на підставі того, що для цього необхідна наявність міжнародного договору з країною нового проживання громадян.

Враховуючи практику Європейського суду з прав людини, суд позов громадян задовольнив. Апеляційна інстанція залишила цю постанову без змін.

За прогнозами суду, кількість справ даної категорії суттєво збільшиться через прийняття нового закону про пенсійне забезпечення, який досить суттєво змінює умови призначення пенсій.