Закон і Бізнес


Україні загрожує атака нового вірусу: НБУ попереджає банки


16.08.2017 17:12
4986

Українські банки і бізнес під День незалежності можуть атакувати через найпопулярнішу в світі комп'ютерну програму, що знаходиться майже в кожному комп’ютері - Word.


Про це йдеться в телеграмі Нацбанку №56-0007/55824, що опинилася в розпорядженні UBR.ua, передає «Закон і Бізнес».

У документі департамент безпеки НБУ попереджає про появу і поширення коду. Він, за словами чиновників, є «модифікованим експлоїтом уразливості програмного забезпечення Microsoft Word CVE-2015-2545».

Головна небезпека нового шкідника в тому, що жоден антивірусник не бачить в новій програмі загрози - не вважає її вірусом.

«Поширюється шляхом розсилки листів електронної пошти з кодом, замаскованим під документ Microsoft Word. При цьому антивірусне програмне забезпечення жодного виробника, станом на 10 серпня 2017 року, не визначало цей документ, як документ зі зловмисним кодом», - підкреслюється в документі НБУ.

Новий вірус використовує малопоширену вразливість, тому дозволяє застосовувати довільний код на потрібному комп'ютері і отримати фактично повний контроль над ПК.

Чиновники закликали банки негайно вжити заходів, які дозволять усунути таку вразливість «шляхом встановлення відповідного патча від виробника компанії Microsoft».