Закон і Бізнес


В НПУ назвали загрози прирівнення сільських реєстраторів до нотаріусів


08.08.2017 10:21
8008

У Нотаріальній палаті застерігають, що покладення на посадових осіб органів місцевого самоврядування обов’язків щодо оформлення спадщини може призвести до порушення цивільних прав спадкоємців і завдати їм шкоди.


Про це виданню «Закон і Бізнес» розповіла Олена Кирилюк, член комісії НПУ з питань співробітництва з органами державної влади і місцевого самоврядування, коментуючи законопроект №6764, яким пропонується встановити вимоги до сільських реєстраторів, як до приватних нотаріусів, надавши відповідний доступ до держреєстрів.

«Усе загострюється тим, що до посадових осіб органів місцевого самоврядування за вчиненням нотаріальних дій звертатиметься сільське населення, яке на сьогодні в переважній більшості є соціально незахищеним - це особи похилого віку, інваліди, малозабезпечені, у разі якщо їх права будуть порушені через некваліфіковані нотаріальні послуги, їх відновити буде надто складно або взагалі неможливо», — розповіла нотаріус.

Вона звернула увагу, що проект закону ще передбачає облаштування робочого місця згідно вимог, які ставляться до приватних нотаріусів, що потребує значних коштів (на сигналізацію, вогнетривкий сейф, залізні грати або ролети тощо), за рахунок самої ж територіальної громади тобто з кишені самих же селян, що вдарить по і без того соціально незахищеному населенню України.

«Крім того слід сказати, що існування будь-яких квазінотаріальних органів є порушенням взятих Україною на себе зобов'язань щодо створення транскордонного надання нотаріальних послуг, яке передбачено ст. 96 Угоди про асоціацію України з ЄС та Додатком XVI-E переліку зобов'язань України щодо транскордонних послуг (в який включений і нотаріат)», — зауважила О.Кирилюк.

Нотаріус зазначила, що оформлення спадщини є однією з найскладніших процедур в нотаріальному процесі. В 2009 році вже діючі приватні нотаріуси мали скласти іспит зі спадкового права для підтвердження своєї готовності до отримання повноважень оформляти спадщину.

«І це при тому, що на даний час, щоб стати нотаріусом треба мати, окрім вищої юридичної освіти, ще 6 років стажу у сфері права, з яких три роки пропрацювати  помічником нотаріуса або консультантом державної нотаріальної контори. Ця нотаріальна дія потребує глибоких знань та високої кваліфікації не тільки зі спадкового, але й з цивільного, земельного, господарського та іншого права, а також мати навики вільного володіння технічною стороною процедури державної реєстрації прав та їх обтяжень. За два місяці навчання оволодіти необхідними знаннями для оформлення спадщини просто неможливо», — рюзюмувала нотаріус. 

Закон і Бізнес