Закон і Бізнес


Лічильники тепла та води стануть обов'язковими, — підписано закон


31.07.2017 11:11
5353

В Україні запроваджується повний комерційний приладний облік на вході до будинку, що має виявити реальне споживання тепла, гарячої та холодної води. Також обов'язковим стане приладний розподільчий облік між споживачами багатоквартирних будинків.


Відповідний закон «Про комерційний облік комунальних послуг» № 4901 був підписаний Президентом, передає «Закон і Бізнес».

Як пояснюють автори документу, мета закону — запровадити в Україні обов'язковий комерційний облік тепла і води. Крім економічних переваг, він узгоджується з виконанням взятих Україною зобов'язань перед Європейським Союзом, а його прийняття — це стимулювання енергоефективного поведінки споживачів. На думку розробників законопроекту, введення обліку дозволить населенню платити нібито тільки за спожиті ресурси.

Також обов'язковим має стати і розподільний приладовий облік між споживачами багатоквартирних будинків. Також встановлюються граничні терміни введення обліку: теплової енергії -  протягом року з дня набрання чинності закону; гарячої та питної води для нежитлових будівель - протягом одного року, а для житлових будівель протягом двох років з дня набрання чинності закону.

За невиконання приписів закону передбачена відповідальність як для посадових осіб, так і користувачів. Найбільш суворе покарання передбачене за самовільні дії (використання без приладів обліку, демонтаж, псування) — до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Закон і Бізнес