Закон і Бізнес


За вивезення дитини без згоди одного з батьків судитимуть заочно, — проект


Іноді прикордонники знаходять дітей захованих від них у валізах, як це сталося у перший день безвізу на кордоні з Польщею.

24.07.2017 16:19
7263

Незаконне переправлення осіб через державний кордон пропонують включити до переліку злочинів, для яких може проводитися спеціальне досудове розслідування. Таким чином хочуть запобігти викраденню дітей та торгівлі людьми.


Відповідний законопроект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо уточнення переліку злочинів, за яких може проводитися спеціальне досудове розслідування)» №6706 зареєстровано у ВР, передає «Закон і Бізнес».

Документом пропонується внести зміни до статті статті 297-1 КПК та включити до переліку статей, за якими може здійснюватись спеціальне досудове розслідування статтю 149 КК (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) та статтю 332 КК (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

«За існуючим законодавством неможливо не тільки притягнути до відповідальності одного з батьків, що вивіз без дозволу дитину (існують не поодинокі випадки викрадення дитини та вивезення за межі країні), а й повернути її в Україну. Більше того, у іншого з батьків відсутня можливість бачити дитину за небажанням того з батьків, з яким вона знаходиться», — пояснюють автори проекту.

У ВР переконані, що заочне притягнення до відповідальності за ці види злочинів надасть можливості для повернення дитини, незаконно вивезеної до іншої держави без згоди одного з батьків.

Закон і Бізнес