Закон і Бізнес


У ВР вимагають призначити Генпрокурора з юридичною освітою


21.07.2017 10:35
9757

Нардепи хочуть повернути вимогу щодо обов'язкової юридичної освіти та десятирічного стажу роботи в галузі права для кандидатів на посаду генерального прокурора. При цьому вони посилаються на аналогічні вимоги для цієї посади у країнах ЄС.


Відповідний проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» щодо вимог до кандидатів на посаду Генерального прокурора» № 6763 зареєстровано у парламенті, передає «Закон і Бізнес».

Як відомо, наявність вищої юридичної освіти та стажу роботи в галузі права до 2016 року були  обов’язковою умовою для обіймання посади Генерального прокурора.

«З метою призначення Генеральним прокурором Ю.Луценка  було змінено Закон України «Про прокуратуру»,  який раніше вимагав від кандидатів на посаду Генерального прокурора обов’язковість  мати вищу юридичну освіту. Фактично  мова  йде про те, що зловживаючи своїм службовим становищем деякі посадові особи держави діяли всупереч інтересам Держави, внаслідок чого Генеральним прокурором було  призначено особу без вищої юридичної освіти та наявності відповідного стажу роботи в галузі права», — говориться у пояснювальній записці до проекту.

Як наголошують автори документу, про необхідність юридичної освіти та відповідного професійного рівня прокурорів йдеться у низці міжнародних нормативно-правових актів та законодавстві ЄС.

З поміж іншого, проектом пропонується у тексті закону «Про прокуратуру» словосполучення «Генеральний прокурор України» замінити на словосполучення «Генеральний прокурор» в усіх відмінках відповідно до внесених змін до Конституції.

Закон і Бізнес