Закон і Бізнес


Експерт розповів, як популяризувати третейські суди


04.05.2017 12:10
5147

Зміни, які поліпшать роботу третейських судів, вже закладені в проектах процесуальних кодексів. Але просто законодавчого унормування недостатньо. Потрібно ще підвищувати довіру суспільства до цього способу вирішення спорів.


Про це виданню «Закон і Бізнес» розповів голова Третейської палати України Тарас Шепель.

«Багато змін, які поліпшать роботу третейських судів, вже закладені в проектах процесуальних кодексів. Зокрема це норми, які дозволяють вживати заходів до забезпечення позовів, спростять отримання доказів. В той же час є бажаним забезпечення компетенції третейських судів вирішувати цивільні та господарські спори без обмежень по об’єктам», — зазначив він.

Голова ТПУ вважає, що головним є підвищення незалежності і якості третейського розгляду. Бажано щоб третейські суди утворювалися при авторитетних відомих організаціях, та були забезпечені засобами для роботи, і мали оприлюднені списки третейських суддів і правила процедури.

«Введення в культуру договору передбачення третейського застереження ще на етапі укладення угоди дозволить сторонам в наступному уникати судової тяганини в державних судах. Але передувати цьому мають не тільки зміни до законодавства, але й утворення і популяризація третейських судів, яким будуть довіряти. Велику роль в цьому мають відіграти юристи, які зацікавлені в професійному зростанні в тому числі в якості третейських суддів», — підсумував Т.Шепель.

Про судовий та позасудовий спосіб вирішення спорів, а також стягнення заборгованості перед кредиторами експерти говорили під час круглого столу «Захист прав кредиторів», організованого Нотаріальною палатою України. Детальніше про це читайте у новому номері «Закон і Бізнес».

Закон і Бізнес