Закон і Бізнес


Нацбанк планує провести валютну амністію для фізосіб


04.05.2017 10:57
18608

Для протидії відтоку капіталу з України НБУ хоче звільнити фізичних осіб-резидентів від санкцій за порушення режиму іноземного інвестування за кордон, але тільки у випадку розкриття своєї участі в іноземних компаніях.


Про це ішлося під час спільної наради Мінфіну та Нацбанку, присвяченій боротьбі з непродуктивним відтоком капіталу через низькоподаткові та інші закордонні юрисдикції, передає «Закон і Бізнес».

Як зазначили в НБУ, до комітету ВР з питань податкової та митної політики передано два законопроекти, які мають забезпечити в Україні протидію зменшенню податкової бази і переміщенню прибутків за кордон (BEPS) з урахуванням міжнародних ініціатив ОЕСР.

Вони передбачають запровадження 5 ключових та найбільш нагальних з 15 рекомендацій протидії BEPS:

-   розкриття фізичними особами-резидентами України своєї участі в іноземних компаніях, які вони контролюють (КІК);

-   обмеження витрат за фінансовими операціями з пов’язаними особами;

-   запобігання зловживанням із застосуванням договорів про усунення подвійного оподаткування;

-   запобігання уникненню визнання статусу постійного представництва;

-   запровадження розкриття інформації про структуру міжнародних груп компаній.

При цьому регулятор вважає, що ефективно реалізувати все ці рекомендації можливо лише за умови автоматичного обміну податковою інформацією. Тому необхідно приєднатися до автоматичного обміну фінансовою інформацією на основі Конвенції щодо взаємної адміністративної допомоги в податкових справах, яку ратифікувала Україна.

Тому Національний банк має намір у разі запровадження зазначених принципів протидії BEPS​ провести валютну амністію. Вона передбачає, що фізичні особи, які задекларують частки у КІК, будуть звільнені від застосування штрафних санкцій за порушення режиму іноземного інвестування за кордон та легалізації часток у КІК.

Закон і Бізнес