Закон і Бізнес


Оприлюднений переклад Хартії основних принципів європейської адвокатської професії


20.03.2017 17:07
14148

Хартія основних принципів європейської адвокатської професії містить перелік з 10 принципів, спільних для адвокатів ЄС та світу. Ці принципи знайшли відображення і в українських Правилах адвокатської етики.


Над адаптацією перекладу працювали експерти Програми «Адвокат Майбутнього» Ольга Жуковська та Дмитро Кухнюк, передає «Закон і Бізнес».

Адаптований переклад Хартії основних принципів європейської адвокатської професії (Charter of Core Principles of the European Legal Profession) та офіційного коментаря до неї можна завантажити за посиланням.  

Хартія прийнята Радою адвокатських асоціацій та правничих товариств Європи (The Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE) 25 листопада 2006 року і є складовою частиною Кодексу поведінки європейських адвокатів. Вона містить перелік з 10 принципів, спільних для всієї європейської адвокатської професії. Дотримання цих принципів, як зазначено у преамбулі Хартії, є основою права на правовий захист, яке є наріжним каменем решти основних прав у демократичному суспільстві.

Експерти Програми «Адвокат майбутнього» зазначають, що переважно принципи  Хартії знайшли відображення в українських Правилах адвокатської етики, але зміни, яких зазнали ці правила у 2012 р. у порівнянні з версією 1999р, на жаль, де в чому віддалили обличчя української адвокатури від європейського стандарту.  Зокрема,  було видалено принцип чесності та порядності.

Закон і Бізнес