Закон і Бізнес


Верховна Рада підтримала мовні квоти для телерадіопередач


16.03.2017 14:16
15133

Для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, частка передач або фільмів українською мовою має становити не менше як 75 % протягом доби у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00.


Про це ідеться у проекті Закону про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації №5313, який був прийнятий сьогодні Верховною Радою за основу, передає «Закон і Бізнес».

Законопроектом пропонується:

- встановити, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, частка передач та/або фільмів українською мовою має становити не менше як 75 % протягом доби у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00;

- для відповідних телеорганізацій регіональної та місцевої категорій мовлення встановити обов’язкову частку на рівні 50 %;

- окремо законопроектом пропонується встановити обов’язкову частку передач новин державною мовою, а саме не менше 75 % від загальної тривалості всіх передач новин у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00;

- при цьому уточнити, що передача вважається виконаною українською мовою, якщо всі виступи дикторів (ведучих) передачі виконані виключно українською мовою. Однак, допускається використання без дублювання і озвучення репортажів з місць подій,  які не супроводжуються коментарями або іншим текстовим супроводом ведучого, трансляцій виступів запрошених учасників передачі (гостей), а також музичних творів.

Зазначені обов’язкові частки передач державною мовою стосуються тільки телерадіоорганізацій, які відповідно до умов ліцензій здійснюють ефірне та багатоканальне (цифрове) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу.

Ініціатори законопроекту вважають, що його прийняття сприятиме захисту національних інтересів, а також послабленню суспільної напруги, зумовленої використанням російської мови при виробництві телевізійних передач з урахуванням триваючого збройного конфлікту на Сході України.

Закон і Бізнес