Закон і Бізнес


Обмежити продаж алкоголю можуть по всій Україні


27.02.2017 13:12
6555

По всій Україні можуть ввести заборону на нічний продаж алкоголю та посилити відповідальність за її порушення. Нардепи обґрунтовують це позитивним досвідом у декількох українських містах, де така заборона встановлена місцевою владою.


Відповідний Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони торгівлі алкоголем в нічний час) № 6137 зареєстровано у Верховній Раді, передає «Закон і Бізнес».

Документом пропонується встановити обмеження щодо продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів в нічний час з 22 до 8 години (крім закладів ресторанного господарства).

Крім того за порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами пропонується карати штрафом від трьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А ті самі дії, вчинені повторно протягом року після застосування заходів адміністративного стягнення — штрафом від шестисот до тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі та забороною торгувати алкогольними напоями протягом одного року. 

«Позитивним є досвід ряду міст України де були прийняті на місцевому рівні рішення з обмеження продажу алкоголю в нічний час, де, за даними МВС України, зменшилась кількість злочинів і стало спокійніше спати», — говориться у пояснювальній записці до проекту.

Однак за відсутності чітко визначених та законодавчо підтверджених правил досвід цих міст не поширився на всеукраїнському рівні. Так, у деяких містах місцеві органи влади не змогли обмежити торгівлю алкоголем.

Нагадаємо, з 12 жовтня 2016 року у Києві обмежена реалізація алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива у стаціонарних об'єктах торгівлі. Однак ВСУ і АМКУ вважають це рішення незаконним: ще 24 травня 2016 року Верховний Суд України виніс постанову №2а-54/10, де констатував, що встановлення постійної заборони (обмеження) на торгівлю алкогольними напоями виходить за межі наданих органу місцевого самоврядування повноважень. На це звертають увагу і автори законопроекту №6137.

«За даними Української торгово-промислової конфедерації, суди задовольняють практично усі позови підприємців стосовно обмежень на торгівлю алкогольними напоями, які вводить місцева влада. Така негативна тенденція викликана широким розповсюдженням в Україні торгівлі алкоголем, недостатністю законодавчих обмежень у цій сфері та порушенням підприємцями і самими покупцями чинного законодавства», — зазначено у пояснювальній записці до законопроекту №6137.

Закон і Бізнес