Закон і Бізнес


Мінфін презентував законопроект про Службу фінансових розслідувань


24.02.2017 10:22
5078

До функцій 3500 працівників Служби фінансових розслідувань належатиме: виявлення, припинення, розкриття та досудове розслідування злочинів у економічній, фінансовій та податковій сферах, а також аналітична і профілактична робота.


Про це розповів міністр фінансів Олександр Данилюк на засіданні Комітету з питань податкової та митної політики, передає «Закон і Бізнес».

Під час засідання Комітету міністр фінансів представив народним депутатам ключові аспекти законопроекту, які знаходяться на фінальній стадії узгодження в Уряді.

Концепцію створення нової Служби фінансових розслідувань та відповідний законопроект розробив Мінфін спільно з робочою групою, організованою Прем’єр-міністром. Ця служба буде розслідувати фінансові та економічні злочини, які загрожують національній безпеці у сфері економіки.

До основних функцій Служби належатиме виявлення, припинення, розкриття та досудове розслідування злочинів у економічній, фінансовій та податковій сферах, а також аналітична і профілактична робота щодо виявлення факторів, які сприяють вчиненню таких злочинів.

«Особливістю нової Служби є зміна силового підходу на комплексний і аналітичний – з використанням сучасних методик розслідувань економічних злочинів. Служба буде повністю демілітаризована, сформована з нових людей, не в складі Державної фіскальної служби, персонал отримуватиме гідні заробітні плати, не буде ніяких спецпідрозділів і жодних можливостей для корупції», — зазначив міністр.

Передбачається, що структура нового органу з протидії фінансовим злочинам буде включати центральний апарат та не більше семи територіальних управлінь. Чисельність новоствореного відомства становитиме до 3500 осіб замість чинних приблизно 10 000 в різних органах. Персонал буде відбиратися за відкритими конкурсами, особливості проведення яких визначаються законопроектом.

У Мінфіні очікують, що результатом має стати системна протидія усьому спектру економічних злочинів, зменшення тиску на бізнес та позбавлення ДФС інструменту системної корупції.

Закон і Бізнес