Закон і Бізнес


У Мінрегіоні знову заговорили про знесення київських хрущовок,

та готують законопроект


15.12.2016 13:42
6819

Проект Закону про знесення хрущовок у Києві може з'явиться найближчим часом у Верховній Раді. Розробку такого документа анонсував заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.


Свою ідею він озвучив в інтерв'ю UBR, передає «Закон і Бізнес».

«Одне із завдань, яке я хочу вирішити на цьому посту — розробити законопроект на цю тему. Зараз ця тема неактуальна, з точки зору інвестиційної привабливості, але в Києві через кілька років вона стане гострою, адже вільних майданчиків вже практично немає. Так, у столиці ще багато промислових майданчиків плюс колосальна кількість застарілого старого житла», — зазначив чиновник.

Раніше реалізація подібних проектів впиралася навіть не в початкові інвестиції, а необхідність отримати згоду на відселення всіх мешканців. У зв'язку з цим у міністерстві розглядають кілька механізмів, як зацікавити мешканців хрущовок. «Наприклад, не можна зносити будинок на Печерську, а квартиру давати на Троєщині. Розселення має бути в межах мікрорайону. Тому що переїзд у новий район для будь-якої людини несе масу незручностей: тут все звично, комфортно, дитина ходить в школу, поліклініка під боком, сусіди, друзі, — зауважує Л. Парцхаладзе. - Але якщо говоримо: ми надаємо нове житло в 500 метрах від вашого будинку, квартира на 20% більше за площею, з ремонтом. У вас житло коштує 1,5 тисячі доларів, а нова квартира за ціною від 2 тисяч доларів за квадрат — людині економічно вигідно буде переїхати в це житло».

Чиновник також зауважує, що можна зносити не всі вдома. «Але у зв'язку зі зношеністю інженерних мереж питання в будь-якому випадку має вирішуватися поквартально, з заміною всіх комунікацій. Плюс треба враховувати зонінг — не скрізь можна підвищувати щільність населення і збільшувати висотність», — пояснив він.

Закон і Бізнес